El «nou» PSOE de Pedro Sánchez es dispara, puja cinc punts i ja està a només quatre del PP, que, encara que segueix sent la primera força política, perd tres punts i es queda en el seu nivell més baix des de les eleccions generals de juny de l'any passat. El primer sondeig electoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) des del retorn de Sánchez a la secretaria general del seu partit consolida el PSOE com la segona força amb un 24,9 per cent dels vots, 5 punts més que en l'enquesta d'abril i a només quatre dels «populars», que es queden amb un 28,8 per cent. L'enquesta es va realitzar entre els dies 1 i 10 de juliol, després de les fallides mocions de censura de Units Podem contra Mariano Rajoy al Congrés i contra Cristina Cifuentes a Madrid.

Segons les dades del baròmetre del CIS de juliol, si avui se celebressin eleccions, el PP guanyaria els comicis amb un 28,8 per cent dels vots, tot i que perd gairebé tres punts respecte l'abril, quan obtenia un 31,5, i més de quatre des de les últimes eleccions generals, en les quals va obtenir un 33,03 per cent dels vots.

El PSOE escurça la seva distància amb els «populars» amb un 24,9 per cent dels sufragis, cinc punts més que a l'abril. Guanya vots, a més, pel que fa als que va aconseguir en els comicis del 26-J de l'any passat (22,66 per cent) i supera en quatre punts Units Podem i les seves confluències, que, tot i que repunten sis dècimes, es quedarien amb un 20,3 per cent -en les generals van aconseguir un 21,1 per cent.

Els socialistes van posar l'accent també en el vot directe, segons el qual el PSOE avança ja el PP i obtindria un 19,1 per cent -gairebé sis punts més que a l'abril- davant del Partit Popular, que perd punt i mig i es quedaria en el 17,1 per cent.

En l'estimació de vot de juliol, Ciutadans perd quatre dècimes des de l'última enquesta electoral del CIS i obtindria un 14,5 per cent. Puja un punt, però, respecte a les generals del 26-J.

La cinquena força política seria ERC, que manté una previsió de suport electoral del 2,9 per cent; mentre que el PdeCAT continua en descens i passa del 2 per cent d'abril a l'1,7 al juliol. El vot al PNB es mantindria pràcticament inalterable amb un 1 per cent dels vots, seguit d'EH-Bildu, que perd tres dècimes fins a un 0,8, i tanca la llista Coalició Canària (CC) amb un 0,4 per cent, una dècima més que a l'abril.

Dins el grup de Units Podem les seves confluències, la candidatura que més puja és la de la formació de Pablo Iglesias al costat d'IU, que creix gairebé un punt fins al 12,8. En Comú Podem es manté amb un 3,7 per cent.

Valoració dels líders polítics

A més, Pedro Sánchez ha tornat a l'escena política amb una valoració superior a la del president del Govern, Mariano Rajoy, i obté una nota de 3,73 davant el 2,79 del cap l'Executiu. Cap dels grans líders aconsegueix l'aprovat, i la nota major segueix sent la del portaveu de Compromís, Joan Baldoví, amb un 4,18, en una llista en què Sánchez està en el quart lloc. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, està en el setè lloc amb un 3,58, i el de Podem, Pablo Iglesias, en el desè amb un 2,95, per davant del dotzè lloc de Rajoy (2,79).