Juana Rivas, la dona de Granada que no se sap on és des del passat dia 26 de juliol v aincomplir l'ordre de lliurar els seus fills al pare, condemnat per violència domèstica, no s'ha personat al Jutjat en el que havia de declarar com investigada, per la qual cosa la seva exparella ha sol·licitat la seva detenció i l'entrega immediata dels nens.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) han informat que Rivas, que havia estat citada per les 10h d'aquest matí, no ha aparegut a la seu judicial granadina. El jutge instructor que porta la via penal de la causa i que està en funcions de guàrdia, analitzarà les peticions del pare dels nens, Francesco Arcuri, i també atendrà les consideracions de la Fiscalia abans de pronunciar-se.

La dona hauria de prestar declaració en qualitat d'investigada per un delicte de desobediència a l'autoritat judicial i per possible retenció de menors. L'advocat d'Arcuri, Adolfo Alonso, ha explicat als periodistes que a la seu judicial no s'hi ha personalitzat ni Rivas ni cap representant legal que actuï en nom seu i que s'hagi justificat aquesta absència per la impossibilitat de citar-la perquè es troba il·localitzable. "S'ha perdut una oportunitat més per resoldre això de manera raonable", ha considerat Alonso, que ha avançat que s'ha vist "obligat" sol·licitar mesures d'índole personal sobre ella, i relacionades amb els nens.

El lletrat ha detallat que, dins d'aquestes mesures, ha demanat al jutge instructor la detenció de Rivas i "l'entrega immediata" per mediació judicial dels dos menors al pare. Ha resumit que la representació legal paterna ha sol·licitat tres mesures, inclosa la detenció de Juana Rivas per a la celebració d'una visita i, de manera subsidiària si no prospera, una ordre de cerca i localització per a la seva posada en disposició judicial.

L'advocat d'Arcuri ha demanat a més una ordre per protegir els dos menors i impedir la sortida dels nens de la Unió Europea, excepte que ho facin amb el seu pare. "No vol dir que ho acordem, serà el que decideixi el jutge", ha remarcat Alonso, que ha apuntat a més que existeix en aquest moment una "discussió processal" sobre quin jutjat té la competència del cas. Ha detallat que, pels delictes que s'investiguen, podria ara pronunciar-se el torn especial de violència domèstica o el torn d'instrucció normal.

L'advocat de l'exparella de Juana Rivas ha interpretat que el procés ha d'analitzar dos delictes de violència familiar que es cometrien contra el pare i contra els menors, que podrien ser víctimes d'maltractament psicològic. El representant del pare dels menors ha mostrat la seva preocupació per la salut dels nens i el seu benestar i ha demanat "sensatesa" al no saber "com es troben els nens". A més, ha incidit que no hi ha terminis perquè el jutge es pronunciï sobre la causa, perquè també haurà d'atendre el informe de la Fiscalia.

Arcuri, condemnat a 2009 per un delicte de lesions a l'àmbit familiar, va acudir al jutjat mitja hora abans de la prevista per a la seva declaració i va mantenir la proposta d'un "pacte" per resoldre la causa i poder tornar a enfrontar-se amb els seus fills.