El Jutjat d'Instrucció 2 de Granada va dictar una ordre de detenció i presentació en seu judicial contra Juana Rivas, la dona que roman en parador desconegut des que el 26 de juliol va incomplir l'ordre de lliurar els seus fills al pare, que remetrà a les forces de Seguretat de l'Estat.

L'acte del Jutjat d'Instrucció 2 de Granada, encarregat de la via penal de la causa, va acordar dictar una ordre de detenció i presentació davant aquest jutjat contra Rivas després que no es personés a declarar com a investigada pels possibles delictes de desobediència a l'autoritat judicial i per la possible sostracció de menors. No va acceptar altres mesures cautelars que va sol·licitar el pare dels nens, Francesco Arcuri, que, com va detallar el seu advocat, Adolfo Alonso, incloïen l'entrada a la presó de Rivas i altres accions dirigides a salvaguardar els menors.

El jutge instructor va recordar que les diligències es van incoar per una possible sostracció de menors, els dos fills de Rivas i la seva exparella, que sí que va declarar en seu judicial i que va formalitzar la seva actuació en qualitat d'acusació particular.

Per la seva banda, la Fiscalia va demanar com a mesura cautelar la detenció de la dona i es va remetre a la via civil per resoldre la resta de mesures sol·licitades per l'acusació particular que exerceix el pare dels menors.

En l'acte, el jutge instructor va recordar que Juana Rivas coneixia que havia de lliurar els menors al seu pare el passat 26 de juliol i va apuntar que en no fer-ho s'enfronta a l'acusació per un delicte de sostracció de menors.

De la decisió judicial es donarà traslladat als cossos de seguretat de l'Estat, que «no han pogut localitzar» Rivas ni els dos menors «ni al seu domicili ni al dels seus familiars», segons l'acte. El pronunciament es va produir després que Rivas no compareguès davant el Jutjat, una diligència que pretenia donar-li a Rivas l'oportunitat de declarar.