L'exministre principal d'Escòcia i exdirigent del Partit Nacionalista Escocès (SNP) Alex Salmond va assegurar ahir que la província britànica s'independitzarà d'aquí a quatre anys, després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

El polític nacionalista va considerar que el Brexit, serà el desencadenant de la ruptura d'Edimburg amb Londres i el que dictarà el calendari per a la celebració d'un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia.

Segons Salmond, l'electorat de la regió podria tornar a les urnes per pronunciar-se sobre aquest qüestió «en algun moment d'aquí a tres o quatre anys», depenent del «període de transició del Brexit».

En 2014, el 55,3% dels votants va optar pel «no» a la independència d'Escòcia en un plebiscit que Salmond va qualificar llavors com una ocasió «única en una generació», si bé va opinar ahir que la resposta en una segona consulta seria «sí».

«Si el Brexit és un èxit enorme, el millor des que es va inventar la llesca de pa, crec que es retardaria la celebració d'un altre referèndum, però no conec ningú que pensi ara així», va dir Salmond, en referència a les complicades converses que mantenen Londres i Brussel·les sobre els termes d'aquest divorci, que esperen que passi al març de 2019.

El polític nacionalista, de 62 anys, va efectuar aquestes declaracions abans del seu debut demà al Festival d'Edimburg, en el qual presentarà un programa d'entrevistes, música i humor amb diversos convidats, dels que, no obstant això, es desconeix encara la seva identitat.