El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha deixat en llibertat l'escriptor turc-alemany Dogan Akhanli, detingut dissabte a la ciutat de Granada a causa d'una ordre d'arrest de la Interpol en ser reclamat per les autoritats turques, segons ha informat la Plataforma de Llibertat d'Informació (PDLI). L'escriptor, de 60 anys, és ciutadà alemany d'origen turc i des de 1992 viu a la ciutat de Colònia, a l'oest d'Alemanya.

L'advocat de l'escriptor, Gonzalo Boye, va mostrar al seu compte de Twitter la seva satisfacció per aquesta decisió, que ha estat presa «amb molt bon criteri» pel jutge Andreu.

Akhanli defensa recuperar la memòria dels armenis massacrats fa més d'un segle per l'imperi Otomà, un dels temes centrals de la seva obra. Les novel·les L'últim somni de Madonna, de 2005, Dies sense pare, de 2009, o Fasin són algunes de les seves últimes obres publicades.

Akhanli ha estat la segona persona detinguda aquest mes a Espanya en compliment d'una ordre d'arrest internacional de la Interpol per reclamació de les autoritats turques després de l'arrest, el passat 3 d'agost a l'aeroport barceloní del Prat, del periodista suec-turc Hamza Yalçin.

Hamza Yalçin, de 59 anys, es troba actualment en presó provisional des de llavors acusat d'insultar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i de tenir vincles terroristes amb el grup il·legal d'extrema esquerra Partit-Front Revolucionari d'Alliberament Popular (DHKP-C).