"T'apunyalarem quan surtis al pati", "Puto terrorista de merda" ... Aquests han estat alguns dels crits amb què han rebut els presos de la presó de Soto del Real Driss Oukabir, un els presumptes integrants de la cèl·lula gihadista que va cometre els atemptats de Barcelona i Cambrils, segons informa El país, que cita fonts policials i d'Institucions Penitenciàries.

Oukabir, de 28 anys i germà de Moussa -abatut a Cambrils- ha sol·licitat protecció per evitar ser agredit i ha estat reclòs en una zona d'aïllament.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va enviament a presó dimarts passat després de prendre-li declaració. Oukabir va admetre que va llogar la furgoneta utilitzada en l'atropellament massiu de la Rambla, encara que va precisar que creia que s'anava a fer servir per a una mudança.Salah El Karib, en llibertat

D'altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha deixat en llibertat Salah El Karib, un dels quatre detinguts després dels atemptats de Catalunya i responsable del locutori on membres de la cèl·lula van comprar bitllets d'avió, encara que no s'ha determinat si se'n va adquirir algun per a l'imam de Ripoll. Andreu ha decidit deixar-lo en llibertat provisional després d'haver prorrogat la seva detenció 72 hores, fins que s'aclarís la seva participació en els fets amb la pràctica de més diligències.

En l'acte de llibertat, el magistrat assegura avui que no s'ha constat la seva relació amb els integrants de la cèl·lula terrorista, li imposa com a mesures cautelars l'obligació de comparèixer cada dilluns davant del jutjat, fixació de domicili i prohibició de sortir del territori nacional, per la qual cosa haurà de lliurar el passaport.

Salah El Karib ha sortit a les 12.30 hores de les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tres Cantos (Madrid), on ha estat des que el magistrat ordenés la pròrroga del seu arrest. Andreu assenyala en la interlocutòria de llibertat que els indicis recopilats sobre Salh El Karib, "no permeten establir, amb l'aparença que en bon dret escau, l'existència d'elements indiciaris prou sòlids com per adoptar una mesura de la gravetat i excepcionalitat de la presó preventiva ".

Les indagacions policials del principi van determinar que a través de la targeta de crèdit del detingut s'havien comprat per Internet dos bitllets per Driss Oukabir (per als dies 12 i 13 d'agost), ja a la presó, i un altre per a l'imam Abdelbaki Es Satty, instigador dels atemptats i mort en l'explosió d'Alcanar. No obstant això, segons fonts jurídiques, en el registre al locutori no s'ha pogut constatar la compra del bitllet per al líder religiós, sinó tan sols els de Oukabir.

El Karib regentava un locutori a Ripoll que, entre altres coses, oferia la venda de bitllets d'avió a canvi d'una comissió, que haurien suposat una facturació, assegura l'acte, de 59.245 euros des del 2010.

De la documentació analitzada es desprèn que es van realitzar dues operacions de compra de bitllets a la companyia aèria Air Arabia des de la targeta d'El Karib, per import de 90,28 i 182,61 euros els dies 8 i 12 d'agost, els quals, segons les fonts, correspondrien als adquirits per Driss Oukabir.

El jutge considera que l'explicació oferida per El Karib sobre aquestes operacions és "plenament congruent" i coincideix amb la declaració de Driss Oukabir, que va assegurar que va encomanar al seu germà Moussa (un dels abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils) que els comprés amb diners en efectiu, ja que en ser menor d'edat no disposava de targeta de crèdit.

Per això, es va utilitzar la targeta del regent del locutori, que va rebre després en efectiu l'import dels bitllets més 5 euros en concepte de despeses de gestió per la compra. Andreu insisteix que no s'ha constatat que El Karib tingués cap relació amb les persones que integraven la cèl·lula terrorista, excepte per les "esporàdiques" operacions d'enviament de diners des de la seva locutori per part d'alguna de les persones investigades. Uns enviaments, diu la interlocutòria, de l'examen no es pot extreure cap conclusió d'interès per al procediment, ja que aquests es realitzen, en sumes raonables, a favor de familiars d'alguns dels investigats que viuen al Marroc.