El Ministeri d'Interior britànic va demanar disculpes per haver enviat per error prop de cent cartes a ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit en les quals els amenaçava de deportar-los si no abandonaven el país. El cas s'ha conegut després que una acadèmica finlandesa, Eva Johanna Holmberg, denunciés a través de les xarxes socials que el Govern va comminar-la a sortir del Regne Unit en el termini d'un mes si no volia ser detinguda. Holmberg, investigadora d'Història Cultural a la Universitat Queen Mary de Londres, porta uns deu anys al país i està casada amb un britànic.

Un portaveu d'Interior va assegurar que «els drets dels ciutadans de la Unió Europea que viuen al Regne Unit romanen inalterats». «Un nombre limitat de missives es van enviar per error. Estem analitzant de forma urgent per què ha passat», va afegir aquest portaveu del ministeri, que contactarà amb els afectats per a «clarificar-los que poden ignorar» la carta que van rebre.

L'acadèmica finlandesa va explicar que ha rebut una trucada des d'Interior per «demanar-me abundants excuses», si bé va assenyalar que les autoritats van rebutjar confirmar si es faran càrrec dels 4.140 euros que s'ha gastat en assessorament legal per analitzar la seva situació migratòria.

Paral·lelament, el Govern britànic pretén acabar amb la «jurisdicció directa» del Tribunal de Justícia Europeu sobre el Regne Unit un cop consumat el Brexit, segons va indicar en un document oficial. El ministeri per a la sortida del Regne Unit de la UE difon des de la passada setmana textos en què desgrana la postura d'aquest país davant assumptes considerats clau.