Diversos estats de la Unió Europea, entre els quals hi ha Alemanya o el Regne Unit, han sol·licitat formalment a Grècia el retorn d'alguns refugiats sota l'empara del Reglament de Dublín, que estableix la devolució al país d'arribada d'aquelles persones sol·licitants d'asil i que va ser suspès l'any 2011 pel Tribunal Europeu de Drets Humans a causa de les deficiències sistemàtiques i les males condicions de vida dels refugiats.

Tal com ja va afirmar fa un parell de setmanes el ministre d'immigració grec, Yanis Mouzalas, Alemanya ha realitzat unes 400 sol·licituds de reubicació i segons noves declaracions al diari britànic The Guardian, va confirmar que «el procés ja ha començat» i que espera que «les devolucions comencin a partir del mes que ve».

Segons el ministre hel·lè, Grècia rebrà «un nombre simbòlic» d'immigrants com un «acte d'amistat» cap als altres països europeus, entre els quals també hi ha França, Noruega i els Països Baixos, afegint que el seu país «ha rebut ja tants refugiats que acceptar-ne encara més seria absurd, una broma si no estiguéssim parlant d'una tragèdia».

Diverses incògnites

Mouzalas també va admetre no saber on exactament seran instal·lats els refugiats que tornin a Grècia ni si es quedaran al país o seran deportats sota l'acord signat al març de 2016 per la UE i Turquia, i pel qual tota persona que arribés de manera irregular a les illes gregues seria retornada a Turquia. «No sé on aniran. Pot ser que a Atenes, pot ser que a Tebes ... Les condicions seran bones i han de complir amb els criteris de la UE», va afegir.