El president dels Estats Units, Donald Trump, va signar una ordre executiva que imposa noves sancions financeres a Veneçuela i que afecten també la petroliera estatal PDVSA. La mesura, anunciada per la Casa Blanca en un comunicat, prohibeix «negociacions en deute nou i capital emeses pel Govern de Veneçuela i la seva companyia petroliera estatal». També prohibeix les «negociacions amb certs bons existents del sector públic veneçolà, així com pagaments de dividends al Govern de Veneçuela».

«Per mitigar el dany al poble nord-americà i veneçolà, el Departament del Tresor emetrà llicències generals que permeten transaccions que d'altra manera estarien prohibides per l'ordre executiva», establia la nota. Aquestes llicències inclouran «disposicions amb un període de transició de 30 dies, el finançament de la majoria del comerç, incloent les exportacions i importacions de petroli, transaccions que només involucren Citgo, les negociacions de cert deute veneçolà existent i el finançament de béns humanitaris».

«Aquestes mesures estan curosament calibrades per negar a la dictadura del president veneçolà una font crítica de finançament per mantenir el seu govern il·legítim, protegir el sistema financer dels Estats Units de complicitat en la corrupció de Veneçuela i en l'empobriment del poble veneçolà i permetre l'assistència humanitària», explicava la nota.

En aquest sentit, el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va assenyalar que el seu Govern no es quedarà «de braços plegats mentre Veneçuela s'enfonsa». «El dret natural del poble de Veneçuela ha estat i serà sempre la llibertat», va tuitejar Pence, que va escriure «llibertat» en espanyol.

La promesa de Pence

El missatge de Pence arriba després que la setmana passada efectués la seva primera gira llatinoamericana, centrada en la crisi de Veneçuela, i dos dies després que prometés davant l'exili d'aquest país a Miami que el Govern de Trump donarà suport al poble veneçolà «fins que es restauri la democràcia» a la nació.

Per part seva, el canceller de Veneçuela, Jorge Arreaza, va acusar els Estats Units d'amenaçar els seus ciutadans amb les seves noves sancions i va destacar que el Govern no deixarà que les mesures impactin en el benestar de la població. «Aquestes amenaces de sancions no són contra individus, són contra el poble veneçolà, són contra la seva economia, són contra el seu benestar i no les permetrem», va assegurar Arreaza a la seu de l'ONU.

Segons el canceller, el Govern veneçolà està estudiant les mesures anunciades per Washington i prendrà «totes les mesures» al seu abast per evitar que tinguin «efectes en les famílies veneçolanes».

Paral·lelament, la presidenta de l'oficialista Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela, l'excancellera Delcy Rodríguez, va culpar els líders opositors de les noves sancions financeres que va imposar el Govern dels Estats Units al país. «Han demanat la intervenció del país, han demanat sancions financeres i el seu amo imperial els està donant aquest regal que és perjudicar el poble de Veneçuela», va dir Rodríguez en un acte de reconeixement a agents de la força pública a Caracas.

L'excancellera va assenyalar directament els diputats opositors Julio Borges, Freddy Guevara i Henry Ramos Allup, president, vicepresident i expresident del Parlament veneçolà (de majoria opositora), respectivament, «que l'únic que demanen és la intervenció de Veneçuela per perjudicar» el poble.