L'huracà Harvey, el més devastador que ha arribat a territori nord-americà en 12 anys, va causar almenys cinc morts i desenes de ferits, va deixar ciutats devastades a la costa est de l'estat de Texas i va provocar l'amenaça de precipitacions torrencials que podrien causar «dramàtiques inundacions» amb una alçada de fins a 1,3 metres. «La nostra principal preocupació segueix sent unes inundacions dramàtiques», va assegurar el governador texà, Greg Abbott, en una roda de premsa a Austin, des d'on s'està coordinant la resposta al cicló.

Segons va explicar Abott, Harvey va causar inundacions de fins a mig metre d'alçada a la ciutat costanera de Corpus Christi i concentracions de fins a 40 centímetres d'alçada a Houston, zones ja saturades per l'aigua i que podrien arribar a registrar inundacions d'1,3 metres d'alçada. Precisament, entre les ciutats amb major risc d'inundacions hi ha Houston, la quarta més gran dels Estats Units, amb una població de dos milions de persones i on les autoritats van activar l'alerta per tornados i inundacions davant la possibilitat que les pluges desbordin els rius que travessen l'urbs. Davant d'aquesta amenaça, tres presons del sud de Houston van haver d'evacuar els seus 4.500 reclusos i traslladar-los amb autobús a altres presons.

Mentre l'amenaça de pluges i tornados plana sobre Texas, algunes ciutats intenten recuperar-se de l'impacte de l'huracà, que va tocar terra divendres cap a les deu de la nit hora local amb una potència de categoria 4 en l'escala d'intensitat de Saffir-Simpson, d'un màxim de 5.

Segons el Centre Nacional d'Huracans (CNH), Harvey es va debilitar a tempesta amb els quals va arribar als Estats Units. L'huracà va tocar terra a Rockport, una ciutat costanera de gairebé 9.000 habitants que ahir es va despertar desolada amb carrers convertits en autèntics rius, arbres caiguts, senyals de trànsit arrencats, edificis derruïts i fins i tot vaixells capgirats per la força del vent, segons van mostrar les televisions locals.

L'alcalde de Rockport, Charles C.J. Wax, va assegurar que el cicló va deixar una «devastació generalitzada» i que «algunes cases, escoles i negocis van ser fortament danyats o fins i tot completament destruïts». L'impacte va ser tan gran que a la ciutat de Rockport, una persona va morir i entre 12 i 14 van resultar ferides, mentre que unes altres quatre persones van perdre la vida a Houston.

En els últims dies, desenes de milers de persones van abandonar les seves cases a la costa de Texas i van fugir cap a l'interior seguint les ordres de les autoritats, que van demanar als que decidissin quedar-se que escrivissin les seves dades als seus avantbraços per tal que les autoritats puguin identificar-los si pateixen algun dany. En general, la població de Texas va rebre l'huracà amb nerviosisme i alguns dels diaris de l'estat conservador, com The Victoria Advocate, van obrir les seves portades amb al·lusions a Déu i amb un cridaner titular: «Les pregàries ens protegiran».

Sense electricitat

Prop de 300.000 persones a Texas es van quedar sense electricitat i la tornada de l'energia podria trigar dies a causa dels forts vents, segons va assenyalar el governador Abbott. Tot i que les previsions van apuntar al fet que el cicló arribaria fins a l'estat de Louisiana, el cicló es quedarà les properes 48 hores a Texas fins a desaparèixer.

El president dels EUA, Donald Trump, va presumir de la seva resposta davant el potent huracà Harvey i va assegurar que visitarà les zones afectades a Texas al més aviat possible.