Centenars de residents a Houston (Texas) estan atrapats a casa seva per culpa de les «històriques inundacions» que ha provocat l'ara tempesta tropical Harvey, i esperen ser rescatats en les properes hores. L'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA) calcula que hauran de reallotjar més de 30.000 persones en els refugis a causa de les inundacions sense precedents deixades per Harvey, que ha afectat especialment l'àrea d'aquesta gran metròpoli.

Prop de 300 persones van ser rescatades de les seves cases durant la matinada en aquesta ciutat texana, que pateix inundacions que superen el metre d'alçada a diverses zones, va anunciar el seu alcalde, el demòcrata Sylvester Turner. El primer edil va indicar que hi ha 5.500 persones repartides en la vintena de refugis habilitats en aquesta localitat, una xifra que va augurar que s'incrementarà «exponencialment» en les properes hores.

«La nostra atenció està ara posada en atendre totes les persones que necessiten assistència», va afirmar Turner, que va demanar «paciència» als seus ciutadans. El mandatari va recordar que la gent gran i les persones amb discapacitats físiques tenen prioritat en la cua de peticions de rescat.

Segons dades del Centre d'Emergències de Houston, 75.000 trucades relacionades amb aquesta catàstrofe natural han estat processades des del passat divendres. «Tenim recursos estatals i federals suficients per afrontar la situació», va afegir l'alcalde.

El Servei Meteorològic Nacional (NWS) va pronosticar que la quarta ciutat més gran dels Estats Units podria patir inundacions de fins a un metre i trenta centímetres en algunes zones, les pitjors registrades a Texas.

Per la seva banda, la Guàrdia Costanera dels EUA va informar que ha realitzat més de 2.000 rescats a l'àrea de Houston i de Galveston, situada a la costa de Texas, incloent uns 200 rescats per via aèria i més de 1.000 per aigua.

Davant d'aquesta situació, el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, va activar el desplegament complet de la Guàrdia Nacional (força militar de reserva que sol mobilitzar-se en catàstrofes naturals i en situacions de desordre públic), el que eleva a uns 12.000 el nombre d'efectius habilitats per ajudar. El líder republicà va revisar el dany causat per la tempesta tropical Harvey a la costa sud-est de Texas, acompanyat pels senadors John Cornyn i Ted Cruz. El president dels Estats Units, Donald Trump, viatjarà avui amb la seva dona, Melania, a la mateixa localitat per supervisar els efectes de la tempesta.

Pèrdua d'intensitat

Harvey va tocar terra a la nit de divendres passat a la localitat costanera de Rockport, situada uns 360 quilòmetres al sud-oest de Houston, com un huracà de categoria 4 en l'escala d'intensitat de Saffir-Simpson, d'un màxim de 5. En els últims dies ha perdut intensitat i l'huracà ha donat pas a una tempesta tropical que ha causat «catastròfiques inundacions» a Houston i altres llocs, on els equips de rescat fan servir desenes d'helicòpters i llanxes per assistir les persones que han quedat atrapades per les inundacions.

Harvey, que ha provocat la mort d'almenys cinc persones, es desplaça lentament cap al sud-est amb una velocitat de 7 quilòmetres per hora. El Centre Nacional d'Huracans va instar de nou la població del sud-est de Texas a «romandre en lloc segur, no intentar viatjar a les àrees afectades i evitar conduir per carreteres inundades», atès que «continuen les inundacions» que «posen en perill les vides humanes». «Les catastròfiques i perilloses inundacions continuen al sud-est de Texas», van alertar els experts.