La Fiscalia va retirar el recurs d'apel·lació que va formalitzar davant l'Audiència de Granada contra l'acte del jutjat de guàrdia que va decretar la llibertat provisional de Juana Rivas, la veïna de Maracena que dilluns va lliurar davant la Guàrdia Civil els seus fills, en entendre que ha cessat la situació delictiva.

Després que Rivas acatés així la sentència que l'obligava a restablir els nens amb el pare, Francesco Arcuri, amb residència a Itàlia, la Fiscalia ha decidit retirar el recurs per demanar la seva entrada a la presó. La Fiscalia deixa així sense efecte el recurs d'apel·lació al tribunal provincial que va presentar per oposar-se a l'acte que va dictar dimarts passat el Jutjat en funcions de guàrdia, en el qual va deixar Juana Rivas en llibertat amb càrrecs després de ser detinguda al matí per la Policia Nacional als voltants del jutjat.

L'assessora jurídica del Centre Municipal de la Dona de Maracena (Granada), Francisca Granados, i la psicòloga del mateix servei, Teresa Sanz, declararan avui com a investigades per la seva presumpta intervenció com a «inductores» en la sostracció dels fills de Juana Rivas. La citació la va fixar el passat dijous en un acte la jutge instructora perquè aquestes dues professionals aclareixin la seva possible intervenció com a «inductores o partíceps necessàries» en un delicte de sostracció de menors. A la declaració de Granados i Sanz se sumarà demà la dels familiars de Juana Rivas fins al segon grau de consanguinitat.

Per part seva, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va instar a complir el pacte estatal contra la violència de gènere i modificar la normativa de manera que un maltractador condemnat per sentència ferma no pugui tenir la custòdia dels seus fills.

Competència estatal

Díaz va aclarir que la custòdia de menors és una competència estatal, i va assegurar que, si fos potestat autonòmica, la Junta ja hauria impulsat la modificació normativa per impedir que passin casos com el de Juana Rivas. La presidenta andalusa va assenyalar que entén perfectament el dolor d'aquesta mare, així com va assegurar que també entén la tasca de la justícia perquè les «lleis s'han de complir».