El Grup Socialista i Podem han demanat aquest dimecres la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, després de la seva compareixença al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas Gürtel. La portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, l’ha acusat d’embolicar-se amb “la bandera” i aprofitar el terrorisme i el procés a Catalunya per “atrinxerar-se” a La Moncloa. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha apuntat que Rajoy “o és un incompetent” com a dirigent del seu partit, perquè no sabia res dels casos de corrupció, o bé “menteix”. El líder de C’s, Albert Rivera, ha apuntat que Rajoy “ha de donar explicacions” per la corrupció del seu partit però ha evitat demanar-ne la dimissió. Segons Rivera, el PP “no té paraula” en el compliment dels seus compromisos, i Rajoy “no té legitimitat” per liderar la lluita contra la corrupció.

Els grups han intervingut en torns de 10 minuts després de la compareixença de Rajoy, que ha durat només 35 minuts i on ha evitat en cap moment citar la paraula Gürtel. Al contrari, Rajoy ha renyat els partits de l’oposició per haver-lo fet comparèixer amb “zel inquisitorial” i sense novetats en el cas, i ha assegurat que contràriament al que busquen aquestes formacions “no abdicarà de la seva obligació” de governar

El PSOE l’acusa d’utilitzar Catalunya per “atrinxerar-se” a La Moncloa

La portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, ha acusat el president espanyol de “faltar a la veritat” sobre el finançament del seu partit. “El que ha dit no és creïble”, ha dit Robles, que ha afirmat que en el cas que el que va declarar a l’Audiència Nacional fos cert demostraria una autèntica manca de diligència en el control de la corrupció.

“La credibilitat en política exigeix dir la veritat als ciutadans en temes com la corrupció”, ha dit Robles, i “vostè que sempre fa gala de partit d’Estat, no hauria de fer com altres presidents que en temps de Banca Catalana es van embolicar amb la bandera”.

En aquest sentit li ha retret que utilitza “el tema de Catalunya” i el terrorisme per esquivar donar explicacions. “Jo li demano que assumeixi la seva responsabilitat”, ha dit Robles, que l’ha acusat d’haver-se “atrinxerat a La Moncloa”, ha dit.

Per aquest motiu li ha demanat la dimissió “per dignitat, i perquè li anirà molt bé a Espanya per afrontar els problemes de terrorisme, vulneració de de l’ordenament jurídic a Catalunya i lluita contra la corrupció” (24.00)

Iglesias: “O és un incompetent o menteix”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha recordat que la compareixença de Rajoy és fruit dels “dubtes” que va generar la seva compareixença a l’Audiència Nacional en un cas on “ha quedat acreditat” que el seu partit es va finançar irregularment.

Segons Iglesias, la intervenció de Rajoy a l’Audiència Nacional es podria resumir en la frase “jo no sabia res”. Si això era així, ha apuntat Iglesias, com a dirigent del PP Rajoy era “un incompetent”, i si no Rajoy “menteix”.

Per aquest motiu li ha llançat sis preguntes sobre la seva actuació com a dirigent del PP en els anys que va actuar la trama Gürtel i ha assegurat que els espanyosl ja han fet un veredicte sobre la seva responsabilitat en aquest cas.

Rivera diu que el PP “no té paraula” ni “legitimitat” per a la lluita anticorrupció

El líder de C’s, Albert Rivera, ha acusat Rajoy d’oferir “un míting” al Congrés, però no ha demanat la seva dimissió. Segons Rivera, Rajoy haurà de donar explicacions a la comissió d’investigació sobre el finançament irregular del PP, un partit que “no té paraula” i no compleix els seus compromisos de reformes contra la corrupció.

El líder de Cs també ha afirmat que Rajoy “no té legitimitat” per liderar la lluita contra la corrupció i per això s’ha dirigit als grups de l’oposició per demanar que donin suport a les iniciatives del seu partit, com la llei de limitació de mandats per reduir-los a dues legislatures, o l’elecció del Fiscal General de l’Estat per part del Congrés.