El president del Govern, Mariano Rajoy, no va trobar justificació per assumir les responsabilitats polítiques pel cas Gürtel que li demana el «zel inquisitorial» de l'oposició i va destacar que la seva obligació és seguir governant i no «abdicarà» d'ella. Aquest va ser el missatge que va llançar en la seva compareixença davant el ple extraordinari del Congrés convocat perquè expliqués detalls de la seva declaració com a testimoni en el judici del cas Gürtel i del presumpte finançament il·legal del PP, temes sobre els quals precisament no va parlar en cap moment.

L'oposició pretenia que el cap de l'Executiu assumís les seves responsabilitats polítiques per aquests temes, a la qual cosa Rajoy va respondre instant que per això utilitzin l'instrument que recull la Constitució: una moció de censura. Després de recordar la presentada recentment per Podem i que no va prosperar, va destacar que la seva obligació és governar i ho seguirà fent per complir amb els espanyols i amb el Congrés.

«Aquesta és la meva obligació i no abdicaré d'ella», va insistir, abans d'exposar que l'oposició «proclama un concepte de responsabilitat política que no té res a veure amb la Constitució i sí amb les seves urgències». Rajoy no veu «raó sobrevinguda per a un ple com el d'avui després que hagi parlat ja sobre corrupció en 52 ocasions anteriors al Congrés» i es va preguntar pels autèntics motius que semblen animar el «zel inquisitorial» de diputats de l'oposició.

La «suma de minories» va assumir que provoca plens com el d'ahir, però va assenyalar que no serveix per deixar sense vigència el suport majoritari aconseguit per ell i pel PP entre els espanyols. A més, va considerar que hi ha assumptes molt més rellevants per als espanyols, com el desafiament català, la unitat antiterrorista o la recuperació econòmica, que el tema pel qual va comparèixer al Congrés. No obstant això, sense esmentar expressament el cas Gürtel, va enumerar les mesures contra la corrupció aprovades en els últims anys.

L'absència de referències a aquest cas va provocar la crítica de representants de l'oposició com la portaveu socialista, Margarita Robles, o el líder de Podem, Pablo Iglesias. Robles va demanar a Rajoy que dimiteixi «per dignitat» perquè Espanya necessita un president «creïble» per afrontar problemes com Catalunya o el terrorisme, i va dir que li van produir «vergonya» les seves evasives com a testimoni en el judici del cas Gürtel.

Segons la seva opinió, és un «president sota sospita» perquè amb els seus silencis i la seva falta d'explicacions «ha mostrat connivència o tolerància» amb el finançament irregular del PP, i li va recriminar que en la seva compareixença d'ahir tampoc aclarís «res».

Rajoy va concentrar en la seva resposta a Robles el seu torn de rèplica als portaveus dels grups i va retreure al PSOE la seva falta d'equitat sobre la presumpció d'innocència i que polititzi la Justícia. A més, va recordar a Robles que, igual què ell va acudir com a testimoni en el judici del cas Gürtel, ella va ser citada també com a testimoni en la investigació del cas Lasa-Zabala, i al PP no se li va acudir retreure-li res.

La «llei de l'embut»

També va recordar unes paraules de la portaveu socialista en què, amb motiu de l'actuació de qui va ser governador del Banc d'Espanya Mariano Rubio, va defensar fa anys que no hi hagi comissions d'investigació al Parlament quan hi ha processos judicials oberts. «Això només s'aplica a vostès i a nosaltres no? Això no és un exemple d'equitat. Aquesta és la llei de l'embut. Això no està bé», va afegir.