La Unió Europea (UE) va constatar i va lamentar la manca d'avenços en les qüestions principals sobre la sortida del Regne Unit del bloc comunitari, com els drets dels ciutadans i l'acord financer, durant la tercera ronda de negociacions que va concloure ahir. «No hem aconseguit cap progrés decisiu sobre els temes principals, si bé la discussió sobre Irlanda ha estat fructífera», va explicar el negociador en cap comunitari per a la retirada del Regne Unit de la UE, Michel Barnier, en una roda de premsa conjunta amb el ministre britànic per al Brexit, David Davis.

Barnier va assumir que, «al ritme actual» de les converses, l'equip negociador es troba «lluny de comprovar un progrés suficient» per poder recomanar al Consell Europeu l'inici de les discussions sobre la futura relació entre Brussel·les i Londres.

Davis va considerar que aquesta setmana s'han aconseguit «progressos concrets», va insistir que les qüestions sobre la retirada i la futura relació estan «intrínsecament» unides i va demanar «flexibilitat i imaginació» per arribar a un pacte. Amb referència a l'acord financer, el negociador britànic va destacar que la UE ha demanat als contribuents britànics «una gran quantitat de diners» a partir d'obligacions legals i es va mostrar disposat a analitzar aquestes responsabilitats «línia a línia».

Per part seva, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va demanar a la seva homòloga britànica, Theresa May, garanties per «minimitzar l'impacte econòmic» del Brexit durant una reunió destinada a preparar el camí per a un futur acord comercial bilateral. Els dos líders van celebrar una cimera a Tòquio durant el primer viatge oficial al Japó de la primera ministra britànica i van acordar estrènyer la seva cooperació en matèria de comerç i inversions.