El comandant de la coalició internacional contra l'Estat Islàmic (EI), el general nord-americà Stephen Townsend, va assegurar que les seves forces busquen «cada dia» el líder d'aquest grup gihadista, Abu Bakr Al-Bagdadi, perquè consideren que «no està mort». «És viu allà fora, l'estem buscant cada dia. No crec que estigui mort», va reiterar Townsend.

El general va reconèixer que «m'alegraria» capturar Al-Bagdadi, però va admetre que estaria «igual de satisfet de matar-lo». «Quan el trobem, crec que intentarem matar-lo primer, probablement no valgui la pena tota la molèstia d'intentar capturar-lo. És la meva opinió personal», va assenyalar Townsend.

Al juny, Rússia va revelar que Al-Bagdadi podria haver mort el 28 de maig en un bombardeig de l'aviació russa al sud de la ciutat d'Al Raqa, bastió dels extremistes a Síria, quelcom que fins ara cap altra font ha pogut corroborar.

El Pentàgon, però, no va donar per bones aquestes informacions que donaven Al-Bagdadi per mort i el seu cap, James Mattis, va manifestar al juliol que assumia que segueix viu. «Fins que no vegi el seu cos assumiré que és viu», va dir Mattis.

En un altre ordre de coses, el Departament d'Estat nord-americà va emetre un avís de viatge per als ciutadans nord-americans que tinguin intenció de desplaçar-se a Europa durant els propers mesos a causa del «continu risc d'atemptats terroristes» a tot el continent. L'avís recorda els recents atemptats ocorreguts a França, Rússia, Suècia, Espanya, Finlàndia i el Regne Unit i adverteix que els grups terroristes Estat Islàmic i Al-Qaeda «tenen capacitat per planificar i executar atemptats terroristes a Europa».

Segons el comunicat del Departament d'Estat, que va advertir en concret del risc que es registrin atacs d'aquest tipus a centres comercials, instal·lacions estatals, hotels, clubs, restaurants, llocs de culte, parcs i aeroports, l'alerta expirarà el 30 de novembre d'aquest any. «Els ciutadans nord-americans han de romandre sempre alerta davant la possibilitat d'atemptats sense avís previ», assenyalava el document.