Les autoritats veneçolanes van prohibir ahir a Lilian Tintori, activista i dona del líder opositor privat de llibertat Leopoldo López, sortir del país per reunir-se a partir de dilluns amb els mandataris de França, Espanya, Alemanya i el Regne Unit.

«M'acaben de prohibir de sortida del país (sic). La dictadura el que vol és impedir que fem una gira internacional molt important», va escriure Tintori al seu compte de la xarxa social Twitter, un missatge que va acompanyar d'una fotografia seva a l'aeroport internacional de Maiquetía (a prop de Caracas).

Tintori anava a ser rebuda la setmana que ve juntament amb el president del Parlament, l'opositor Julio Borges, pels presidents de França, Emmanuel Macron, i del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant una gira europea en què també s'hauria entrevistat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la primera ministra del Regne Unit, Theresa May.

En un altre missatge de Twitter publicat ahir, Tintori mostrava «l'acta de retenció» que li ha impedit viatjar a Europa. El document diu que el seu passaport «presenta detenció en sortida emanada pel Ministeri Públic», que va imputar Tintori després de denunciar la troballa de 200 milions de bolívars (més de 60.000 dòlars a la taxa de referència oficial en efectiu en el seu automòbil). El passaport de Tintori va ser així mateix remès al Servei Administratiu d'Identificació Migració i Estrangeria (Saime), segons es llegeix en l'acta.

L'esposa de López -que compleix en arrest domiciliari després de més de 3 anys en un penal militar una condemna de gairebé 14 anys de presó- va estar acompanyada a l'aeroport pels ambaixadors d'Espanya, Alemanya i Itàlia a Caracas, països els caps de Govern l'havien convidat per a una sèrie de reunions sobre Veneçuela. Al costat d'una foto amb els diplomàtics, Tintori va escriure que els ambaixadors van ser «testimonis d'aquest atropellament de la dictadura». Els ambaixadors del Regne Unit i França -els altres països que havien convidat Tintori i Borges- no van acudir a acompanyar Tintori a l'aeroport en estar fora del país, van informar a Efe fonts diplomàtiques. Fonts pròximes a l'organització del viatge a Europa dels dos opositors veneçolans van dir a Efe que el Govern de Caracas feia temps que intentava impedir «per totes les vies» aquesta gira per rebre el suport de les potències europees.

Imputada per diners en efectiu

Tintori va informar ahir que ha estat imputada després de la troballa dimarts en el seu vehicle de 200 milions de bolívars en efectiu, que ha denunciat com un nou episodi de la «persecució» contra la seva família. Tintori ha declarat al respecte que no és il·legal posseir diners en efectiu, i ha explicat que l'efectiu estava destinat a atendre les necessitats de la seva àvia.