El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha processat onze persones en la peça principal del cas SGAE, entre elles l'expresident de l'entitat Eduardo Teddy Bautista i l'exdirector de la SDAE, filial digital de la SGAE, José Luis Rodríguez Neri. En un acte de pas a procediment abreujat, pas similar al processament en el sumari, el magistrat proposa jutjar a més diversos familiars de Neri -la seva parella, la seva filla, la seva germana i la seva cunyada- i imputa els processats per delictes de pertinença a associació il·lícita o organització criminal, falsedat en document mercantil, administració deslleial i apropiació indeguda.

Segons el jutge, els processats van posar en marxa «una sofisticada estratagema per derivar massivament fons de la SGAE» a l'organització dirigida per Rodríguez Neri mitjançant l'assignació arbitrària a l'empresa Microgénesis SA de desenes de milions d'euros, suposadament per al desenvolupament de solucions tecnològiques, causant «perjudicis i pèrdues constants» a la societat d'autors.

La resolució dona un termini de deu dies a la Fiscalia i a les acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral mitjançant la presentació del seu escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa, que es dirigeix també contra catorze societats mercantils com a responsables civils, entre elles Microgénesis SA. «Des del començament, SDAE va ser concebuda com un mer artifici, sense existència real i sense activitat pròpia», establia la sentència.