La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, preveu abonar una factura de fins a 54.500 milions d'euros a la Unió Europea (UE) pels compromisos adquirits abans de decidir abandonar el bloc comunitari, va revelar el diari The Sunday Times. El Govern britànic està disposat a pagar entre 7.630 i 18.530 milions a Brussel·les durant tres anys per tal d'acabar els pagaments abans de les properes eleccions generals britàniques, previstes per al 2022, segons el rotatiu.

El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va lamentar aquesta setmana la falta de claredat de Londres en aspectes clau del diàleg, com la seva disposició a fer front als compromisos ja adquirits al pressupost comunitari.

Segons una font propera a la primera ministra esmentada per The Sunday Times, May posarà una primera oferta econòmica sobre la taula a Brussel·les a l'octubre, després del congrés del Partit Conservador, per evitar crítiques de l'ala més euroescèptica de la seva formació en aquest fòrum. La líder conservadora espera recuperar pes polític al congrés tory després d'haver quedat afeblida a les eleccions anticipades del juny passat, en què va perdre la majoria absoluta parlamentària.

Per part seva, el ministre britànic per al Brexit, David Davis, va titllar de «ridícula» la posició de Brussel·les en les negociacions per determinar les condicions de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Davis va lamentar que Barnier afirmés que a la tercera ronda de diàleg sobre el Brexit no s'ha avançat en aspectes clau, i va assegurar que Brussel·les vol «posar pressió» sobre Londres.

«Francament, crec que va resultar una mica ridícul, perquè senzillament havíem aconseguit coses», va dir el ministre britànic, que va puntualitzar que no feia referència a Barnier personalment sinó a la postura de la Comissió Europea (CE), que li sembla «ridícula». En ser qüestionat sobre la possibilitat que a l'octubre s'hagi arribat a un acord sobre els termes de sortida del Regne Unit i s'avanci a la següent fase del diàleg, Davis va dir que «aquest és el calendari de Barnier».