La tensió a la península coreana va adquirir una nova intensitat després que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, carregués contra Donald Trump pel seu intimidatori discurs davant l'ONU i el règim amenacés de detonar una bomba d'hidrogen a l'oceà Pacífic. «Ara que Trump m'ha insultat a mi i al meu país davant els ulls del món, estudiem una resposta al més alt nivell» que estarà «més enllà de les seves expectatives», va assegurar Kim.

El líder comunista va qualificar d'«excèntric» el discurs que el president nord-americà va pronunciar dimarts passat davant l'ONU, on va amenaçar de «destruir totalment Corea del Nord», i va considerar que la seva al·locució «ha provocat la preocupació global». «Definitivament, domesticaré amb foc a aquesta vella bèstia llunàtica», va advertir Kim.

En tot cas, malgrat les amenaces i l'actitud despectiva, Pyongyang va utilitzar un to molt més solemne i serè del que és habitual, publicant el discurs íntegre del líder a la portada del diari Rodong Sinmun i encapçalant-lo amb una fotografia del mariscal llegint el text en un sobri despatx i amb un micròfon davant seu.

Amb Kim -que mai ha realitzat cap intervenció pública fora del seu país- apel·lant en el discurs a la comunitat internacional i usant la primera persona -recursos poques vegades utilitzats per l'aparell propagandístic de Pyongyang-, el règim sembla haver volgut escenificar el seu propi «al·legat» davant l'ONU. I sobretot, ha volgut traçar un retrat de Kim més proper a la imatge de cap d'Estat que a la de líder messiànic i postular-lo com el contrapunt reflexiu davant la fogositat de Trump, al qual el líder nord-coreà va criticar la seva falta de «discreció i compostura».

Per part seva, Trump va tornar a carregar contra el líder nord-coreà, a qui va qualificar de «boig» i de qui va dir que «no li importa matar el seu poble». «Kim Jong-un, president, de Corea del Nord, òbviament és un home boig a qui no li importa morir de fam o matar el seu poble», va escriure Trump al seu compte de Twitter.

L'avís de Trump

El president nord-americà va assenyalar també en el seu missatge que Kim «serà desafiat com mai ho ha estat abans», en el que sembla una amenaça contra el seu règim.

Trump va dir a l'ONU que els EUA tenien «una gran fortalesa i paciència, però si ens veiem forçats a defensar-nos o defensar els nostres aliats, no tindrem més remei que destruir totalment Corea del Nord».