El Govern del president nord-americà, Donald Trump, va fer un altre pas més contra els esforços de l'exmandatari Barack Obama per afrontar el canvi climàtic en formalitzar la derogació del Pla d'Energia Neta, orientat a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Com ja havia avançat dilluns que faria, l'administrador de l'Agència nord-americana de Protecció Ambiental, Scott Pruitt, va signar un avís en què proposa la derogació del Pla d'Energia Neta d'Obama.

Aquesta derogació «facilitarà el desenvolupament dels recursos energètics dels Estats Units i reduirà càrregues reguladores innecessàries», va assenyalar Pruitt, un reconegut escèptic del canvi climàtic.

El Govern calcula que l'eliminació del pla pot suposar un estalvi de fins a 33.000 milions de dòlars en costos evitables del compliment dels objectius. Si s'elabora una nova normativa similar per regular les emissions de gasos d'efecte hivernacle, es farà «acurada, correctament i amb humilitat, escoltant tots els afectats», va avançar Pruitt.

El Pla d'Energia Neta d'Obama va ser llançat el 2015 amb l'objectiu que els Estats Units reduissin per al 2030 en un 32% les emissions de carboni de les centrals elèctriques pel que fa als nivells de 2005. Peça fonamental dels esforços d'Obama contra el canvi climàtic, l'expresident pretenia amb el pla anar reemplaçant les centrals elèctriques de carbó per plantes proveïdes amb gas natural i energies netes.