Un tribunal iraquià va emetre una ordre d'arrest contra el president i els membres de l'Alt Comitè per al Referèndum d'independència de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, que es va celebrar el passat 25 de setembre tot i el rebuig de Bagdad i del Tribunal Suprem de l'Iraq. El portaveu del Consell Suprem de Justícia, el jutge Abdelsatar Birqadar, va explicar que «l'ordre va ser emesa en resposta a una denúncia presentada pel Consell de Seguretat Nacional, després de la celebració de la cita electoral fent cas omís d'una ordre de suspensió del Tribunal Suprem». Birqadar va afegir que la decisió es va prendre en aplicació de l'article 329 de la Llei de sancions.

Aquesta ordre es va emetre un dia després que el primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, assegurés que no debatria amb ningú sobre el referèndum celebrat a la regió autònoma del Kurdistan iraquià ni dialogarà, llevat que se suspengui.

En una roda de premsa a Bagdad, el governant iraquià va afegir que que no es pot estar «amb els braços creuats davant els intents de desfer la unitat del país, perquè això conduirà a més problemes», en al·lusió a la consulta d'autodeterminació que es va celebrar el 25 de setembre.

Per la seva banda, el comitè electoral kurd va considerar que aquesta ordre d'arrest representa «una decisió política, sense importància sobre el terreny», segons va afirmar en un comunicat el president de l'organisme, Handren Mohamed.