Els devastadors incendis que des de diumenge avancen al nord de Califòrnia (EUA) han causat almenys 17 morts i han arrasat més de 50.000 hectàrees, segons les últimes dades facilitades pel Departament Forestal i de protecció contra incendis de l'estat. El president dels EUA, Donald Trump, va aprovar la declaració de desastre a Califòrnia per aquests focs, el que facilitarà la intervenció d'ajuda i l'enviament de recursos federals per sufocar els focs després que el governador, Jerry Brown, signés el estat d'emergència a les àrees afectades.

Les 17 víctimes mortals pels incendis a Califòrnia que s'han confirmat fins ara es van registrar als comtats de Sonoma (11), Mendocino (3), Napa (2) i Yuba (1). Les autoritats van explicar que almenys 1.500 edificis, entre habitatges i comerços, van ser destruïts per les flames de 17 incendis diferents que s'han estès per nou comtats del nord de l'estat.

Els cossos d'emergència van assegurar que els potents vents que van ajudar a que el foc es propagués han perdut força, el que unit a la baixada de les temperatures va contribuir al fet que els bombers progressessin en les seves tasques per controlar els incendis durant la nit. Tanmateix, les autoritats van admetre que les condicions de sequera i vent continuen sent un motiu de preocupació en no permetre contenir les flames.

Almenys 25.000 persones van ser evacuades al comtat de Sonoma davant les amenaces del foc, de les quals prop de 5.000 es troben en refugis. Els focs de Tubbs i el d'Atlas, amb més de 10.000 hectàrees arrasades cadascun d'ells en els comtats de Sonoma i Napa, són els incendis més grans de tots els que continuen actius i per ara els bombers no han pogut controlar cap dels dos.

Els incendis van començar, per causes que encara es desconeixen, diumenge a la nit i es van expandir ràpidament des del comtat de Napa.