Les fiscalies de Califòrnia, Massachusetts, Kentucky i Connecticut van anunciar una demanda conjunta per la decisió del Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, de suspendre els subsidis a les asseguradores de cobertura sanitària previstos en l'Obamacare.

El fiscal californià Xavier Becerra va assegurar que l'acció presidencial és un «sabotatge, simplement» a l'actual llei de salut dels Estats Units, promulgada pel seu predecessor, Barack Obama, després de successius fracassos republicans per aprovar una nova reforma al Congrés. Becerra va afegir que aquesta decisió, que suposa un gran cop per als mercats del sector, «treu diners de les butxaques de sis milions de nord-americans».

L'anunci de l'acció legal va ser fet conjuntament amb els fiscals generals de Kentucky, Andy Beshear; Massachusetts, Maura Healey; i Connecticut, George Jepsen. «Per a mi i per a la gent de Kentucky aquesta acció no es relaciona amb la llei de salut sinó amb la promesa d'ajudar les persones a que tinguin la seva assegurança de salut», va dir Beshear.

Per a Healey, la decisió presidencial no només provoca «caos al mercat d'assegurances, sinó que està sabotejant la llei de salut». La fiscal de Massachusetts va dir als legisladors federals que aquest «és el moment que el Congrés aprovi una llei que millori això».

Per la seva banda, Jepsen va afirmar que la mesura afecta «les famílies treballadores», ja que les tarifes d'assegurances pujaran, i que la decisió pretén «clarament desestabilitzar i fer que exploti l'Obamacare».

Becerra va confiar que l'acció legal obligui a suspendre la decisió presidencial de manera que els subsidis federals a les companyies d'assegurances se segueixin pagant com fins ara. Els fiscals van assegurar que esperen que altres estats s'uneixin a aquesta acció legal o presentin les seves demandes. La decisió de posar fi als subsidis a les asseguradores de cobertura sanitària se suma a l'ordre executiva per relaxar alguns dels requisits de l'Obamacare.