El primer ministre eslovè, Miro Cerar, ha declarat avui que la independència del seu país de Iugoslàvia fa 26 anys no és comparable a la situació a Catalunya, crisi per la qual ha demanat una solució pacífica dins de l'ordre constitucional espanyol.

"Espanya, inclosa Catalunya, és un Estat democràtic, i quan hi ha una qüestió sobre l'autodeterminació s'ha de resoldre en línia amb l'ordre constitucional d'Espanya i, el més important, s'ha de fer pacíficament, sense violència, democràticament i amb diàleg", ha dit el cap del Govern eslovè.

Cerar ha assenyalat que, si bé Catalunya no està a l'agenda de la cimera de líders de la Unió Europea d'avui i demà, explicarà la posició del seu país si se li pregunta, a la calor de les analogies que s'han fet entre la independència eslovena i el desafiament separatista de la Generalitat.

"Valorem molt el dret a l'autodeterminació, que és un dret internacionalment reconegut, el que està bé. Però és veritat que un ha de anar amb compte perquè hi ha grans diferències entre Eslovènia i Catalunya", ha explicat el primer ministre eslovè.

Cerar ha indicat que "és comprensible" que al seu país s'analitzi la situació a Catalunya "d'una manera molt emocional", i s'ha referit al context polític de 1991 per subratllar les diferències entre els dos casos.

"Quan Eslovènia va decidir ser independent ho va fer perquè l'anterior país comú, Iugoslàvia, començava a descompondre's. I Iugoslàvia no era un Estat democràtic", ha declarat.

Miro Cerar ha afegit que "l'objectiu d'independència d'Eslovènia era convertir-se en un Estat democràtic, protegir els drets humans, que no estaven protegits abans, i establir l'Estat de Dret i convertir-se en el futur en un membre de la UE".

"La situació ara a Catalunya és, des de tots aquests aspectes, completament diferent. Espanya, inclosa Catalunya, és un Estat democràtic, i quan hi ha una qüestió sobre l'autodeterminació s'ha de resoldre en línia amb l'ordre constitucional d'Espanya i, el més important, s'ha de fer pacíficament, sense violència, democràticament i amb diàleg ", ha conclòs.