El partit del primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha aconseguit avui renovar el seu mandat amb una clara victòria en les eleccions anticipades celebrades al Japó, segons el sondeig a peu d'urna de la cadena pública NHK.

El conservador Partit Liberal Demòcrata (PLD) ha aconseguit entre 253 i 300 diputats dels 465 que formen la cambra baixa del Parlament, segons aquest sondeig amb el que igualaria la seva victòria dels comicis de 2014.

Segons aquestes projeccions, el PLD es garantiria la majoria absoluta (per a la qual calen 233 escons), i la coalició governant podria tornar a dominar dos terços de la cambra baixa.

El seu soci de Govern, el budista Komeito, obtindria entre 27 i 36 escons.

Per la seva banda el Partit Constitucional Democràtic del Japó (PCDJ), liderat per Yukio Edano, i que suposa una escissió del desaparegut Partit Democràtic (PD), guanyaria entre 44 i 67 escons i es convertiria en la primera força de l'oposició.

El nou Partit de l'Esperança, creat just abans de les eleccions per la popular governadora de Tòquio, Yuriko Koike, es faria amb entre 38 i 59 seients.

Abe, que partia com a clar favorit en totes les enquestes, va convocar aquests comicis a principis de mes de forma anticipada amb el pretext d'enfortir el seu govern per seguir implementant el seu programa econòmic i davant l'amenaça de Corea del Nord.

La jornada electoral, en què estaven cridats a votar més de 106 milions de japonesos, va estar marcada per l'arribada al país asiàtic d'un fort tifó que ha portat fortes pluges i risc d'esllavissades de terra, cosa que ha causat que s'activin recomanacions d'evacuació en diverses províncies.

Aquestes condicions meteorològiques ha pogut afectar la participació que a les 18.00 local (9.00 GMT), a dues hores del tancament dels col·legis, se situava en el 29,99%, 4,9 punts més baixa que a la mateixa hora en els comicis previs de 2014 quan va caure a nivells històrics.