L'advocat de l'Estat va demanar en el judici del cas Gürtel que l'Audiència Nacional dicti una «sentència exemplar» perquè no es repeteixin les actuacions comeses pels acusats del cas Gürtel i que a càrrecs polítics i empresaris els faci «por» incórrer en suborns.

Així ho va dir en finalitzar el seu informe acusatori, en el qual va assenyalar que «no pot ser que tornin a passar coses com les que van cometre els acusats i que han explicat amb una naturalitat que fa por».

«Ha de ser una sentència amb la qual tot empresari que estigui en la temptació de subornar» a un càrrec polític «digui quina por» perquè recorda les penes imposades als acusats del cas Gürtel, és a dir que sigui una resolució «exemplar», va insistir.

El lletrat de l'Estat, que va xifrar en quinze milions d'euros la defraudació total dels acusats, va coincidir amb la fiscal en la gravetat dels fets i va qualificar de «càncer que ha afectat l'Administració» l'actuació de la trama.

Ha incidit «en la gravetat específica de les conductes per la condició de les persones acusades especialment l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo i l'exalcalde de la localitat madrilenya de Majadahonda (Madrid) Guillermo Ortega.

«Són persones que van ser triades pels espanyols per exercir càrrecs públics, que se suposava que havien de protegir els interessos generals i no defraudar-los ni robar-los», va afegir l'advocat de l'Estat.

L'advocat de l'Estat va comentar que en el judici «Correa ha volgut assumir tota la responsabilitat i amb la seva conducta, no eximeix de gallardia, vol exonerar a totes les persones que van treballar amb ell però no hem de caure en aquest engany doncs les mateixes són cooperadores».

Va afegir que encara que aquesta conducta de Correa «la podria ennoblir arriba una mica tard doncs si hagués col·laborat en la fase d'instrucció -prèvia al judici- la mateixa hauria estat més ràpida i no hauríem perdut diners que va treure Bárcenas i ho podríem haver travat abans».

Sobre el presumpte nombre dos de la trama, l'exsecretari d'Organització del PP gallec Pablo Crespo -que s'enfronta a una petició del Ministeri Públic de 85 anys de presó-, va advertir de la seva «falta de col·laboració amb la justícia» malgrat el seu «paper rellevant» en l'entramat de Correa pel que «es va aprofitar del seu càrrec en el partit».

L'advocat d'una de les acusacions socialistes en el cas Gürtel va estimar que existeixen proves per condemnar als acusats, entre ells l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i va considerar que han estat un «autèntic càncer per a l'Estat i les seves institucions».