L'Audiència Nacional, en col·laboració amb la Justícia panamenya i colombiana, ha confiscat 5,4 milions de dòlars en metàl·lic (uns 4,6 milions d'euros) i diferents immobles a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

Segons la Cadena SER, que va avançar aquesta operació i que fonts de la recerca van confirmar posteriorment, es tracta del patrimoni que l'expresident madrileny hauria reunit per les seves activitats delictives relacionades amb el Canal d'Isabel II, empresa pública que va presidir, en el marc de la denominada Operació Lezo.

Ignacio González va sortir de la presó madrilenya de Soto del Real el passat dia 8 després de pagar 400.000 euros de fiança imposada per l'Audiència Nacional.

Segons la SER, la confiscació del botí ha estat decisiva per permetre la seva llibertat condicional.

El 2008, quan era vicepresident del Govern regional i president del Canal d'Isabel II, Ignacio González va ser captat en un vídeo durant un viatge a Cartagena d'Índies (Colòmbia) acompanyat d'altres persones que portaven unes bosses de gran grandària.

En una declaració notarial feta un any després, el 2009, Edmundo Rodríguez, considerat l'home fort d'Ignacio González a Amèrica Llatina, explica que aquestes bosses van ser lliurades a directius del Canal per la directora de comunicacions de l'empresa colombiana Triple A de Barranquilla, Angie Choperena.

En el seu interior assegura que hi havia productes de promoció d'aquesta companyia, relacionada amb el grup empresarial del Canal a Amèrica Llatina, concretament «una tovallola, una gorra i bolígrafs amb distintius».

La presidenta regional Cristina Cifuentes va dir sobre la confiscació de 5,4 milions de dòlars a Ignacio González a Colòmbia, que «si hi ha hagut dany al patrimoni de tots els madrilenys, que això es restitueixi», però serà el jutge qui determini «de quina forma es pot procedir a la restitució».

Després de recordar que «la Comunitat de Madrid està personada en aquesta causa precisament per defensar els interessos de tots els madrilenys», va dir que el seu partit segueix mantenint «la mateixa actitud de tolerància zero enfront de la corrupció, vingui d'on vingui».

«Desitjo que la Justícia segueixi el seu curs», va assegurar i, després de considerar que la legislatura «està sent difícil en molts sentits», va recalcar que «estem sent molt taxatius».

El Partit Popular és el que «està aplicant amb major rigor el seu codi ètic i quan algú ha estat imputat s'ha produït la dimissió», va afegir.

Pel la seva part, el portaveu de Ciutadans en l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, va dir que haurà de ser el jutge qui decideixi si Ignacio González és culpable, encara que creu que els diners trobats a Colòmbia demostren que les bosses que l'expresident madrileny va portar a aquest país «tenien quelcom més que tovalloles».

El portaveu de Ciutadans considera que aquesta troballa demostra que les bosses que portava González en un viatge a Colòmbia el 2008 «segurament tenien una mica més que tovalloles».

Això contradiu, en la seva opinió, la declaració de l'exassessor de González i exmembre del consell d'administració de Canal Extensia Javier Soler, que en la comissió d'investigació de corrupció de l'Assemblea del passat 20 d'octubre va assegurar que en aquestes bosses no hi havia diners, sinó «una tovallola, una gorreta, una ampolleta d'aigua i una crema».