Els cinc acusats per la suposada violació grupal en els Sanfermines de 2016 s'han declarat aquest dilluns innocents dels fets dels quals se'ls acusa.

En la primera sessió de la vista oral del judici per la suposada violació grupal, que ha començat aquest matí al Palau de Justícia de Pamplona, ??els cinc acusats han pres la paraula i s'han declarat no culpables dels delictes dels quals se'ls acusen.

A preguntes del president del tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Navarra, els cinc han manifestat ser innocents del delicte d'agressió sexual a una jove madrilenya, mentre que un dels acusats s'ha reconegut culpable del robatori del mòbil de la jove.

Així ho ha manifestat davant els mitjans de comunicació l'advocat defensor de tres dels acusats, Agustín Martínez Becerra, després de finalitzar la primera sessió del judici, que durarà nou sessions més, fins al 24 de novembre.

Martínez Becerra ha manifestat que "tots s'han declarat innocents, exceptuant una persona que ha reconegut la sostracció del mòbil més enllà de la seva valoració jurídica". "Tots han reconegut que són innocents i a partir d'aquí s'iniciarà el procediment", ha assenyalat.

La d'avui ha estat la primera jornada i en ella s'han exposat les qüestions prèvies, entre elles, la petició de la Fiscalia que els acusats declarin els primers en aquest judici en lloc dels últims, i la petició de la defensa que no estiguessin personades en la causa les acusacions populars, l'Ajuntament de Pamplona i el Govern de Navarra, totes dues desestimades.

La Secció Segona de l'Audiència de Navarra ha donat inici passades les deu hores al judici per la suposada violació grupal dels Sanfermines del 2016.

El tribunal sentenciador està presidit per José Francisco Cobo i l'acompanyen els magistrats Ricardo González i Raquel Fernandino. Tal com va decretar el mateix tribunal, el judici es desenvolupa íntegrament a porta tancada per protegir "el dret fonamental a la intimitat" de la denunciant, així com per salvaguardar-hi i als cinc acusats d'una "indesitjada i indesitjable exposició pública airejant aspectes relatius a la seva intimitat corporal i vida sexual "que pertanyen a l'esfera personal.

Per tant, ni familiars dels acusats, ni de la denunciant, ni el públic en general, ni els mitjans de comunicació han pogut accedir a la sala de vistes.

El Palau de Justícia de Pamplona ha adoptat algunes mesures extraordinàries de seguretat per garantir la intimitat en el desenvolupament del judici.

A més de desenvolupar-se a porta tancada, les finestres de la sala s'han empaperat amb la finalitat que no es pugui veure des de l'exterior el desenvolupament del judici. Igualment, un cordó talla l'accés al passadís que dóna pas a la sala i agents de la Policia Foral estan controlant el lloc.

De la mateixa manera, la jove denunciant dels fets accedirà aquest dimarts al Palau de Justícia, per realitzar la seva declaració, a través del garatge i serà conduïda per passadissos interns per evitar que pugui ser vista. A més, mentre ella estigui declarant, els acusats estaran en una altra sala contemplant per videoconferència el desenvolupament d'aquesta declaració.

La jove només estarà present en el judici aquest dimarts. Els acusats sí que hi seran presents tots els dies de judici, fins al proper 24 de novembre. Aquest matí han accedit al Palau de Justícia en furgó de la Policia Nacional, per l'entrada de garatge situada a la part posterior de la seu judicial.

A més, els mitjans gràfics no poden accedir a l'interior del Palau de Justícia, on no està permesa la presa d'imatges. Sí que s'ha habilitat una sala de premsa per a mitjans escrits, per al que s'han acreditat una trentena de periodistes.

Judici Manada: Petició del fiscal

El fiscal, en el seu escrit d'acusació, reclama en total 22 anys i 10 mesos de presó per a cada un dels cinc acusats per tres delictes. Pel delicte continuat d'agressió sexual demana imposar la pena de 18 anys de presó, així com la prohibició d'acostament a menys de 500 metres i la prohibició de comunicació amb la víctima durant 20 anys i 10 anys de llibertat vigilada després de la pena de presó .

Per la seva part, per un delicte contra la intimitat reclama la pena de 2 anys i 10 mesos de presó i una multa de 5.409 euros. Mentre que pel delicte de robatori amb intimidació el fiscal demana 2 anys de presó. També sol·licita 100.000 euros d'indemnització pel dany moral ocasionat a la víctima. igualment rec