Més de 400 persones han mort i 6.700 han resultat ferides pel sisme que ha devastat l'oest de l'Iran, on continuaven ahir a contrarellotge les tasques de rescat per intentar trobar supervivents entre les runes. Edificis convertits en runes, vehicles esclafats, campaments improvisats per als damnificats i comerços i escoles tancats eren el desolador paisatge de diverses poblacions de la província occidental de Kermanshah, fronterera amb l'Iraq, on van morir almenys 8 persones i 500 van quedar ferides.

El sisme, de 7,3 graus en l'escala de Richter i que va tenir el seu epicentre a la frontera entre l'Iran i l'Iraq, va arrasar diverses localitats iranianes i va provocar ahir noves rèpliques. Davant la magnitud de la tragèdia, les autoritats iranianes van mobilitzar tots els cossos de seguretat, inclosos l'Exèrcit i els Guardians de la Revolució, per accelerar les tasques de rescat i de retirada d'enderrocs.

Als voltants dels edificis en runes de la població de Sarpul Zahab, la més damnificada, centenars de persones esperaven amb angoixa notícies dels seus cercles propers, desapareguts des que diumenge a la nit la terra va tremolar. Per a alguns mai van arribar bones notícies. La jove Moradijah, que va explicar que la seva tia i els seus dos cosins estaven sota les runes d'un edifici de protecció oficial, va ser testimoni hores més tard de com els equips de rescat treien els seus cossos.

Les tasques de rescat i desenrunament, en què es fan servir gossos rastrejadors i grues, van haver d'aturar-se momentàniament en alguna ocasió a causa de les rèpliques del terratrèmol. Els congregats van implorar desconsolats ajuda al cel i al molt venerat imam Hussein, el tercer dels xiïtes i nét del profeta Mahoma.

Altres tenien familiars ferits. L'amplitud del desastre va col·lapsar o destruir els centres sanitaris de les localitats més afectades com Sarpul Zahab, Eslamabad Gharb i Ghasr Shirin. Davant d'aquesta situació, les autoritats van enviar dinou helicòpters i tres avions a aquestes zones, algunes de les quals com Ghasr Shirin semblaven ciutats fantasma, per traslladar els ferits a hospitals propers. En aquestes tasques també es van utilitzar unes 140 ambulàncies, segons va explicar el vicepresident de l'Organització de Gestió de Crisis de l'Iran, Behnam Saidi.

Nombrosos edificis es van ensorrar i els danys són per ara difícils de quantificar, a causa que encara estan tallades les comunicacions i les carreteres d'accés a algunes zones remotes. El president iranià, Hassan Rohani, va assenyalar que és «imperatiu que tots els organismes competents i d'auxili treballin en plena col·laboració per proporcionar ajuda, allotjament i atenció als ferits». També va garantir que el seu Govern donarà suport a les víctimes amb «tots els nostres recursos, mobilitzant totes les capacitats a nivell nacional i local». Rohani, que va presidir una reunió extraordinària amb el seu gabinet, té previst viatjar a la regió, a la qual ja s'ha desplaçat una delegació encapçalada pel ministre d'Interior.

El líder suprem iranià, Ali Khamenei, també va destacar que totes les capacitats del país han d'«usar-se ràpidament» per evitar que augmenti el nombre de morts a Kermanshah. No obstant això, molts dels damnificats no ocultaven el seu malestar per la manca d'ajuda.