23 de novembre de 2017
23.11.2017

La xifra de casos de violència cap a professors augmenta un 15 per cent

El passat curs es van denunciar 270 supòsits d'agressions i amenaces a docents per part d'alumnes

23.11.2017 | 06:58

El nombre de casos d'assetjament i violència cap als professors va augmentar un 15% per cent en el curs 2016-17 respecte l'anterior, especialment des de l'alumnat, canviant la tendència descendent dels tres anys anteriors. Així ho estableix l'informe del Defensor del Professor 2016-17 del sindicat de docents independents Anpe, que des de fa dotze anys ha atès 32.500 professors, 2.249 el passat curs, és a dir, gairebé 300 més que a l'anterior. La Comunitat de Madrid és la que més demandes atén curs rere curs, seguida per Galícia, Canàries i Múrcia.

En concret, el passat curs es va incrementar un 15% el nombre total de casos atesos per aquesta institució -un servei d'atenció immediata i gratuïta per a les víctimes de conflictivitat a les aules-, que ha detectat que es va passar d'un 3% a un 12% en les agressions i amenaces dels estudiants als seus professors, El passat curs es van denunciar al Defensor prop de 270 casos d'agressions i amenaces d'alumnes a professors, mentre que l'anterior van ser prop de 60.

 Pel que fa als companys dels docents, van augmentar un punt percentual (del 18% al 19%) els problemes amb l'administració educativa i dos punts (del 26% al 28%) els relacionats amb la direcció del centre.  Pel que fa als pares, van augmentar així mateix les denúncies a professors (d'un 18 a un 19%), igual que la pressió per modificar qualificacions (d'un 7% a un 8%). El 70% dels professors atesos el passat curs presentava ansietat i el 9% depressió amb situacions de baixa laboral.

El president d'Anpe, Nicolás Fernández Guisado, va recordar que el col·lectiu de professors de centres públics és de 500.000 docents, i va explicar que les denúncies no són ja només respecte cursos de Secundària, sinó que s'iguala amb Primària. Va opinar que la pujada en denúncies pot ser deguda a major sensibilització per denunciar, a les «retallades» o que per la crisi més alumnes estan més temps en el sistema educatiu.


Creixen els casos greus

 I tot i que «han millorat les faltes de respecte i indisciplina de to menor», Fernández Guisado va destacar que han crescut els casos més greus: amenaces i agressions físiques i verbals d'alumnes a professors, casos de ciberassetjament (suposen el 20% dels conflictes denunciats) i denúncies de pares a docents.

Va advocar per millorar com més aviat millor la convivència en els centres, ja que les conseqüències en la salut dels docents tenen efectes sobre la resta de la comunitat educativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema