Les autoritats indonèsies van elevar al màxim l'alerta, van ordenar evacuar unes 100.000 persones i van tancar l'aeroport, cosa que va afectar 59.000 passatgers, després de l'erupció del volcà Agung a la turística illa de Bali. El director d'informació de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho, preveu que el nombre d'evacuats passi dels 25.000 registrats diumenge passat a entre 90.000 i 100.000 després de l'erupció magmàtica, la primera des de 1963.

«L'erupció i els tremolors s'han anat produint de forma contínua. A més, la lava segueix omplint el cràter i quan vessi començarà a lliscar pel vessant. Hi ha possibilitats d'una erupció més gran», va assenyalar Nugroho.

El Centre de Vulcanologia i Mitigació de Perills Geològics va elevar al màxim el nivell d'alerta d'erupció i va ampliar la zona de seguretat a un radi de fins a 10 quilòmetres al voltant del cràter.

Per la seva banda, l'operador aeri de l'aeroport internacional Ngurah Rai, PT Angkasa Pura, va estimar que el tancament de l'aeròdrom, que durarà 24 hores amb revisions cada sis, va afectar 445 vols i uns 59.000 passatgers.

La secretària corporativa de Angkasa Pura, Israwadi, va assenyalar que, dels vols afectats, 249 eren nacionals i 196 internacionals i va anunciar que s'havien habilitat set aeroports alternatius en el cas de necessitar-los.

El ministeri de Transport va establir al setembre un protocol d'evacuació per a turistes que preveu l'ús de transbordadors i autocars per traslladar les persones atrapades a Bali en autobusos cap a aeroports operatius a les illes de Java o Lombok (a Nusa Tenggara Occidental).

Tot i que l'Agung es troba a l'est de Bali, al districte Karangasem, i lluny de la majoria de les atraccions turístiques, les autoritats han recomanat a la població l'ús de màscares després de les successives erupcions de cendra dels últims dies.