Un nou estudi vincula l'ADN de mostres extretes de suposats "ietis" amb els óssos asiàtics, proporcionant noves dades sobre els orígens d'aquests éssers llegendaris de l'Himàlaia.

La investigació, elaborada per un equip de la universitat de Buffalo (Estats Units) i publicada avui, analitza mostres de "ietis": ossos, dents, pell, pèl i mostres fecals recollides a l'altiplà del Tibet i l'Himàlaia.

D'aquestes mostres, segons l'estudi, una va resultar provenir d'un gos, però les altres vuit procedien d'óssos negres asiàtics, óssos marrons de l'Himàlaia i d'óssos marrons tibetans.

"Les nostres troballes suggereixen de manera sòlida com els apuntalaments biològics de la llegenda del 'Ieti' es poden trobar en els óssos de la zona, i els nostres estudi demostra que la genètica hauria de poder desentranyar altres misteris similars", va assenyalar Charlotte Lindqvist, líder de l'informe .

La investigació duta a terme pel grup d'experts d'aquesta professora associada de ciències biològiques de la facultat d'Arts i Ciències de Buffalo (Estats Units) i professora visitant de la Universitat Tecnològica de Nanyang, a Singapur, no és la primera que es realitza sobre aquesta matèria.

No obstant això, Lindqvist sosté que estudis d'ADN previs per aclarir el misteri del "Ieti" s'han centrat en anàlisi més simples, que han deixat moltes preguntes importants sense resoldre.

"Aquest estudi representa l'anàlisi més rigorós fins a la data fet de mostres que deriven de criatures semblants als homínids anòmales o mitològiques", afegeix l'experta.

El Ieti o "abominable home de les neus", una criatura misteriosa que es considera habita en les altes muntanyes asiàtiques, forma part de la mitologia del Nepal i Tibet i els seus suposats albiraments s'han registrat durant segles, alhora que s'han detectat nombroses empremtes de trepitjades.

Segons aquest equip d'investigadors, la ciència pot constituir un instrument valuós per explorar les arrels dels mites que envolten a aquestes criatures grans i misterioses.

El treball de Lindqvist defensa que "clarament, una gran part de la llegenda del 'Ieti' té a veure amb els óssos".

El seu equip va analitzar mostres com restes de pell de la mà d'un suposat 'ieti' i un fragment d'os de fèmur d'un altre exemplar trobat en una cova de l'altiplà tibetà que van resultar procedir, finalment, d'un ós negre asiàtic i d'un ós marró del Tibet.

A més de seguir els rastres de l'origen de la llegenda del Ieti, els científics van descobrir informació sobre la història evolutiva dels óssos asiàtics.

"Els óssos d'aquesta regió són o bé vulnerables o es troben en perill crític des d'una perspectiva de la conservació, però no es coneix molt sobre la seva història passada", ha indicat.