02 de desembre de 2017
02.12.2017

Els socialdemòcrates obren la porta a repetir la coalició amb el partit de Merkel

Schulz hauria posat com a condició a la reunió de dijous una profunda reforma del sistema social a Alemanya. La força de la cancellera deixa la decisió de «negociar seriosament» a un partit socialdemòcrata dividit sobre si ha d'entrar al govern

02.12.2017 | 01:42

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va deixar la decisió de «negociar seriosament» a una altra gran coalició als socialdemòcrates de Martin Schulz, dividits davant el dilema d'avalar un nou Govern sota lideratge conservador o passar a l'oposició, tot i que en aquest partit sembla imposar-se l'opció de facilitar la formació d'un executiu.

La reunió mantinguda dijous a la nit entre Merkel, Schulz i el líder bavarès Horst Seehofer, a invitació del president Frank Walter Steinmeier, va tenir lloc sota compromís de confidencialitat, ja que tota decisió quedava supeditada a consultes internes dels partits, però el dia d'ahir va estar dominat per les filtracions.

D'una banda, el popular Bild -tradicional mitjà afí al bloc conservador- va informar d'una suposada «disposició» de Schulz a proposar al seu partit obrir negociacions per a la gran coalició, al que va seguir un irat desmentit del líder socialdemòcrata qualificant la informació de «simplement falsa»

Gairebé en paral·lel, Der Spiegel va avançar les que serien les condicions prèvies de Schulz per a una aliança, formulades a aquest mitjà pel mateix líder de l'SPD i entre les que destaquen una profunda reforma de la UE i del sistema social alemany, a manera de «resposta positiva» a les propostes del president francès, Emmanuel Macron.

«La CDU està disposada a entaular una negociació seriosa amb l'SPD, sense condicions prèvies», va apuntar per part de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel el seu secretari d'organització, Klaus Schüler, única veu autoritzada del partit de la cancellera per informar de la reunió de dijous.

El sí o el no a negociar una nova gran coalició -després de les que va liderar Merkel a la seva primera i a la seva tercera legislatura- correspon a l'SPD, segons el representant de la CDU, que va proposar una nova ronda de consultes entre els partits implicats, el 10 i 11 de desembre. La declaració de Schüler es va produir després de la compareixença de Schulz, visiblement indignat contra la filtració de Bild sobre un suposat llum verd per la seva part a la gran coalició.


Informacions «interessades»

Aquestes informacions són «interessades», «inacceptables» i procedeixen sens dubte de la CDU, va afirmar Schulz, que va dir haver parlat per telèfon amb la cancellera per transmetre-li el seu malestar pel que ha passat després de la reunió de dijous a quatre bandes i sota compromís de confidencialitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema