El Senat dels Estats Units va aprovar la matinada de dissabte la reforma fiscal impulsada pel president, Donald Trump, que suposa la baixada d'impostos més gran dels últims 30 anys però també un augment important del dèficit pressupostari. La cambra alta va aprovar la seva versió amb 51 vots a favor, tots de senadors republicans, i 49 en contra. El senador Bob Corker va ser l'únic republicà que es va oposar al projecte. La votació va començar a les 01.36 hora local després d'unes deu hores de debat i quatre de votació d'esmenes.

L'aprovació de la reforma fiscal apropa Trump al seu primer gran triomf legislatiu després del sonat fracàs que va suposar a l'estiu la fallida derogació de la llei sanitària coneguda com a Obamacare. Els líders republicans al Senat hauran de conciliar ara el text aprovat ahir amb els seus col·legues de la cambra baixa, que tenen la seva pròpia versió amb algunes diferències, abans que Trump pugui promulgar la seva anhelada reforma fiscal. La llei que surti del procés de negociació s'ha de sotmetre de nou a votació a les dues cambres.

L'ambiciosa reforma fiscal que promou Trump implica un augment del dèficit pressupostari d'1,5 bilions de dòlars en la pròxima dècada que ell considera fonamental per revitalitzar l'activitat econòmica i accelerar el creixement anual del país per sobre del 3%. L'eix central de la proposta republicana és una reducció impositiva a les empreses del 35% al 20% que el Senat preveu per 2019 i la Cambra Baixa pretén immediata. Així mateix, també planteja simplificar els trams d'impostos de la renda individual, en passar dels set actuals a quatre: el 12%, del 25%, el 35% i del 39,6%.

Tot i que el projecte preveu retallades d'impostos per a famílies i individus, el Comitè Conjunt d'Impostos del Congrés va assegurar en la seva última estimació que tan sols el 44% dels nord-americans veuran una reducció anual de més de 500 dòlars. Per la seva banda, el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, va assegurar que la reforma estalviarà 1.182 dòlars anuals a les famílies de mitjana.

Amb l'aprovació de la reforma fiscal, els republicans van colar una esmena que elimina l'obligatorietat d'adquirir una assegurança mèdica en el seu afany de desmantellar la llei sanitària Obamacare, que no es van posar d'acord per derogar mesos enrere.

La rebaixa impositiva promoguda per Trump és la més gran des de la de 1986 de Ronald Reagan. En aquesta ocasió, la reforma va ser aprovada a la cambra baixa per unanimitat i al Senat amb 97 vots a favor i 3 en contra. Amb la reforma fiscal gairebé sota el braç, els republicans afronten més confiats les eleccions legislatives de 2018, que suposaran un plebiscit a la gestió de Trump.