La regió autònoma del Kurdistan iraquià va posar en llibertat l'últim ciutadà espanyol que estava detingut a Erbil des de fa més de quatre mesos per entrar a formar part d'una milícia de yazidites que lluita contra l'Estat Islàmic al nord de l'Iraq, segons El Mundo. L'excarcerat, anomenat Agir i nascut a Huelva, va ser el primer espanyol arrestat per les autoritats kurdoiraquianes quan va abandonar la milícia en la qual es trobava a Sinjar, una zona fronterera amb Síria i llar dels yazidites, fidels d'una antiquíssima religió que barreja elements de creences mesopotàmiques amb les doctrines cristiana i musulmana, a qui els gihadistes consideren «adoradors del diable».

«Era una cel·la de 65 metres quadrats amb 105 persones. Passava 21 hores al dia tancat i assegut a terra sense res més. Durant la resta d'hores es podia estar en un petit passadís on hi havia possibilitat de caminar una mica i anar al lavabo», va explicar Agir, que confia a tornar a casa la setmana que ve.

«Hauria preferit una presó a Espanya durant dos anys que al Kurdistan durant quatre mesos sense ni tan sols saber per què hi era i quan en sortiria», va afegir.

El jove es va unir a les Unitats de Resistència de Sinjar, un grup format majoritàriament per yazidites vinculat a les Unitats de Defensa Popular (YPG), la milícia kurda siriana que Turquia considera la branca siriana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

«Al principi el seu problema era un visat caducat pel qual havia de pagar una multa de 400 dòlars, però porta més de quatre mesos a la presó», va explicar en el seu moment Marcos, un excompany de milícia excarcerat la passada setmana i recentment retornat a Espanya.

Agir va ser detingut quan viatjava cap a Erbil, la capital del Kurdistan iraquià, amb la intenció de tornar a Espanya. Unes setmanes després, van ser també arrestats Robin i Marcos -anomenat Doctor Delil- a Zajo, una població kurda propera a la frontera amb Turquia, per agents de la intel·ligència kurda. Després d'una breu estada a Dohuk, els dos milicians es van retrobar amb Agir en un centre de detenció.