15 de desembre de 2017
15.12.2017

La UE acorda mantenir sis mesos més les sancions a Rússia per la crisi d'Ucraïna

Els països membres consideren que Moscou ha fet progressos molt limitats en la solució del conflicte per la via diplomàtica. La primera ministra britànica, «decebuda» amb la decisió de la Cambra dels Comuns de forçar una votació sobre el Brexit

15.12.2017 | 07:10
May, a la seva arribada a la cimera de la UE a Brussel·les.

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van acordar unànimement mantenir sis mesos més les sancions econòmiques imposades a Rússia pel seu paper en la crisi independentista prorussa a l'est d'Ucraïna. Els líders, reunits en una cimera a Brussel·les, van escoltar de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del president francès, Emmanuel Macron, la situació de l'aplicació de l'acord de pau de Minsk en aquesta regió com a participants de l'anomenat grup de Normandia, juntament amb Kíev i Moscou, per solucionar el conflicte mitjançant la diplomàcia.

Davant l'avaluació negativa de la implementació de l'acord, els líders europeus van avalar mantenir aquestes sancions -que en principi s'havien d'extingir el proper 31 de gener-, quelcom que haurà d'efectuar properament a nivell legal el Consell de la Unió.

Les mesures restrictives van ser introduïdes per la UE el 31 de juliol de 2014, inicialment per a un període d'un any, en resposta a «les accions portades a terme per Rússia que suposaven la desestabilització de la situació a Ucraïna», segons va explicar llavors el Consell. A continuació, es van reforçar al setembre d'aquell mateix any i, des de llavors, s'han anat prorrogant.

«La dinàmica en cada renovació és que hi ha un debat introduït per Merkel i Macron. Hi ha un informe anterior amb els progressos, que són objectivament molt limitats», van assenyalar fonts diplomàtiques. Segons van comentar, aquesta situació ha portat la UE «de manera unida a confirmar les sancions a Rússia per un període suplementari».

Paral·lelament, els líders de la Unió Europea van estar d'acord en ampliar el programa Erasmus i fomentar la cooperació educativa entre països, en una estratègia per desenvolupar la competitivitat i la cohesió social, i van demanar a la Comissió Europea (CE) avançar en aquest sentit.  «L'educació i la cultura són clau per construir societats inclusives i cohesionades, i per fomentar la nostra competitivitat», afirmen els caps d'Estat i de Govern en unes conclusions.

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea, llevat del Regne Unit, tractaran avui la situació del Brexit després de l'acord aconseguit la setmana passada entre Londres i Brussel·les, i les propostes per reforçar l'eurozona. Està previst que els líders donin suport a la proposta del negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, de declarar que hi ha progressos suficients en els tres temes prioritaris de les converses per a la retirada del Regne Unit i que, en conseqüència, pot començar la segona fase de les negociacions.


«Estem en el camí»

En aquest sentit, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va assegurar sentir-se «decebuda» amb la decisió de la Cambra dels Comuns de forçar el seu Govern a sotmetre a una votació al Parlament britànic el futur acord sobre el Brexit. En tot cas, May va afegir que «estem en el camí per complir amb el Brexit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema