Ucraïna i els separatistes prorussos van efectuar ahir l'intercanvi més gran de presoners de guerra des de l'esclat del conflicte en 2014, amb mediació de l'Església Ortodoxa Russa. «Estic segur que aquest important pas ens posa davant la perspectiva de l'arranjament pacífic del conflicte, del cessament de les hostilitats i de la solució de l'assumpte sobre la tornada del Donbass a Ucraïna i d'Ucraïna al Donbass», va afirmar el polític ucraïnès Víctor Medvedchuk, autor de la iniciativa.

Va fer falta més d'un any de negociacions perquè ambdues parts poguessin dur a terme l'intercanvi, la primera bona notícia en l'est d'Ucraïna en molt temps. Va haver d'entrar en escena el president rus, Vladímir Putin, que va convèncer als dirigents separatistes perquè accedissin a alliberar als soldats ucraïnesos.

Kíev es va comprometre a lliurar 306 presoners de guerra i les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk van accedir a alliberar a 74 soldats governamentals, entre ells deu dones, a les quals havien indultat aquesta mateixa setmana.

Els prorussos van complir la seva part, ja que els separatistes de Donetsk van enviar amb autobús a la part controlada per l'Exèrcit ucraïnès a 57 soldats, mentre els seus aliats de Lugansk van fer el mateix amb altres 16 militars ucraïnesos.

«Tots els ostatges ja estan en territori controlat pel nostre Exèrcit», va confirmar Petró Poroixenko, president ucraïnès.