El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat per al pròxim 17 de gener la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya després -ha dit- de parlar-ho amb els grups polítics. Rajoy ha emplaçat també al futur govern de la Generalitat a "no tornar a posar a prova" l'ordre constitucional, un cop ha quedat demostrada, segons ha afirmat, "la qualitat de la nostra democràcia, la independència de poders, l'imperi de la llei, la utilitzat de les normes i la serenitat de la societat espanyola". Segons el president espanyol, el nou Govern ha de vehicular les seves prioritats polítiques "dins de la llei" i ser capaç de dialogar "amb tots els catalans" i no només "amb la meitat". Ha advertit que no admetrà cap "xantatge", "mesures de força" ni "polítiques de fets consumats", i ha situat qualsevol diàleg entre executius en el marc del Congrés dels Diputats.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions durant la roda de premsa de balanç de l'any, on ha assegurat que l'article 155 es va aplicar "per defensar l'ordre constitucional" i sense fer cap "càlcul partidista". "Crec que les coses es van fer raonablement", ha afirmat, i "el més important és que ja tothom sap que davant un atac a l'ordre constitucional Espanya té instruments per defensar-se" i que "s'ha recuperat la legalitat".

El president espanyol ha volgut advertir el futur govern de la Generalitat que no hi ha marge per seguir desplegant el procés. Segons ha afirmat, el 155 ha permès "defensar la llei, la convivència el benestar dels catalans i del conjunt dels espanyols", i ha quedat demostrat, també, que l'independentisme no rebrà "cap tipus de reconeixement ni de legitimitat" d'Europa.

En aquest marc, ha insistit que el futur Govern no podrà fer "més apel·lacions a la ruptura o a la il·legalitat" perquè "la llei no ho permetrà" i perquè tampoc podran apel·lar al suport de la majoria de la societat catalana. El futur govern català, ha dit, haurà de dialogar amb "tota" la societat catalana i s'ha de dedicar a "revertir els efectes econòmics i socials de la crisi d'aquests mesos".

Assegura que té "voluntat de diàleg"

Rajoy ha insistit en les seves manifestacions d'ara fa una setmana respecte a la relació amb la Generalitat. "El govern d'Espanya vol oferir tota la seva col·laboració i voluntat de diàleg constructiu, obert i realista, sempre dins de la Llei, al govern que es constitueixi a Catalunya" per "generar un marc de certesa i seguretat" i "seguir creixent i generant ocupació".

Per aquest motiu s'ha mostrat esperançat que a Catalunya "s'obri una etapa basada en el diàleg, i no l'enfrontament, en la cooperació i no la imposició, en la pluralitat i no en la unilateralitat".

Espera que es constitueixi el Govern a finals de gener

Pel que fa al calendari, ha afirmat que un cop convocada la constitució del Parlament el dia 17 el "normal" seria que es formés govern en un termini de 10 dies. "Jo el que vull és que acabi aquesta situació que ha fet molt de ma a Catalunya" tan pel que fa a la "convivència" com des del punt de vista "econòmic", ha sentenciat.

Assegura que la caiguda del PPC "no és extrapolable" a l'Estat

El president espanyol i líder del PP ha admès que les eleccions del 21D no van donar "un bon resultat" per al PP, però ha assegurat que aquesta situació "no és extrapolable" a l'Estat, perquè "la gent en un determinat moment vota d'una determinada manera o d'una altra", i el que hi ha hagut a Catalunya és un "vot útil" per provar d'evitar la majoria independentista.

Evita parlar del relleu d'Albiol

Pel que fa a la situació del cap de llista del PPC a les eleccions del 21D, Xavier García Albiol, Rajoy ha afirmat que no ha adoptat cap decisió sobre la seva continuïtat malgrat els resultats electorals. Aquesta, ha dit, "és una decisió que correspon al PPC" però "les coses convé pensar-les" i "precipitar-se no porta enlloc positiu". "No hi ha res nou", ha afirmat abans d'assegurar que el PPC ha fet "tot el que estava a la seva mà".