José Enrique Abuín Gey, conegut com 'el Chicle', s'ha acollit aquest dilluns al seu dret a no declarar davant la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 3 de Ribeira (la Corunya) en relació a la mort de Diana Quer, de la qual ell mateix es va confessar autor davant la Guàrdia Civil.

L'home, detingut des del divendres, va arribar als jutjats de Ribeira procedent de la caserna de Lonzas, a la Corunya, poc abans de les 8.50 hores d'aquest dilluns, en complir-se les 72 hores de màxim legal per passar a disposició judicial.

Encara que el cas de la desaparició de Diana Quer l'instrueix el jutjat nombre 1 de Ribeira, Abuín ha declarat davant l'1 per trobar-se en funcions de guàrdia al moment de la seva detenció.

Entre una gran expectació mediàtica, a la seva arribada als jutjats, Abuín ha estat rebut entre insults i increpat per un grup de joves que tornaven de celebrar la festa de cap d'any. Després de l'autor confés de la mort de Diana Quer, han entrat a l'edifici membres de la Policia Judicial portant caixes de proves.

Amb l'home ja a disposició judicial, segons han confirmat fonts judicials, la jutgessa ha dedicat els primers moments a revisar el "voluminós" atestat relacionat amb la detenció abans de prendre declaració a 'el Chicle'. A continuació, ha comparegut davant la magistrada l'autor confés de la mort, que ha rebutjat prestar declaració.

Autor confés

Gairebé 500 dies després de la seva desaparició el 22 d'agost de 2016 a A Pobra do Caramiñal (la Corunya), la Guàrdia Civil va trobar aquest diumenge el cos de la jove madrilenya Diana Quer en una nau abandonada de la parròquia d'Asados, al municipi de Rianxo (la Corunya).

Va ser el principal sospitós del cas, José Enrique Abuín Gey, conegut com 'el Chicle, qui va portar als agents de la Unitat Central Operativa (UCO) fins a aquesta antiga nau de gasoses i posterior botiga de mobles sobre les 5.00 hores de la matinada.

'El Chicle' va confessar el crim la matinada del diumenge després que la seva dona, Rosario R., canviés la seva versió la tarda del dissabte i negués que havia passat la nit del dia en què va desaparèixer Diana Quer amb el seu marit. La dona quedaria en llibertat a última hora del dissabte, després de declarar en la Comandància de la Corunya.

Després de quedar sense coartada en la setmana en la qual 'el Chicle' va intentar agredir una altra jove a Boiro i va posar el focus de la investigació al seu voltant, el detingut va confessar que havia llançat a la jove a un pou en aquest punt habitual per amagar drogues però també freqüentat per adolescents de la zona.

Va ser allí on agents dels Grups Especials d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) van localitzar restes humanes al pou després de més de cinc hores de treball. Així, els GEAS abandonarien el lloc a les 10,30 hores, només deu minuts abans que la Guàrdia Civil s'emportés emmanillat 'el Chicle' de la nau mentre les desenes de veïns concentrats li cridaven "assassí" o "tant de bo et podreixis a la presó".

Amb tot, no va ser fins a gairebé les 15.00 hores quan, ja finalitzades les tasques d'inspecció del recinte i el pou, el cotxe fúnebre va partir de la parròquia d'Asados cap a les dependències que l'Institut de Medicina Legal de Galícia (Imelga) té a l'Hospital Provincial de Conxo amb les restes mortals de la jove madrilenya.

Tot això mentre altres punts relacionats amb el cas van ser registrats de forma paral·lela, com la casa del presumpte assassí situada en la parròquia de Taragoña, també a Rianxo. Precisament, allí es trobava estacionat l'Alfa Romeo de color gris que els agents es van emportar per la seva relació amb la desaparició de Diana a l'agost de 2016 durant les festes d'A Pobra.

Autòpsia

Seran ara proves d'ADN que es realitzaran a l'Imelga les que hauran de determinaran si 'el Chicle', com creuen els investigadors, va actuar sol per segrestar a Diana Quer, emmanillar-la i llançar-la al pou d'aquesta nau, situada a escassos 200 metres de la casa dels pares del sospitós.

Segons han explicat fonts de la investigació, en la seva intervenció, 'el Chicle' va usar com a coartada que va atropellar amb el seu cotxe a la jove madrilenya. L'autòpsia determinarà així mateix si va haver-hi o no violació.

Una vegada que finalitzin aquests treballs, les restes mortals de la jove seran traslladades a Madrid, on els seus familiars i persones properes li donaran sepultura en els propers dies. No obstant això, fonts properes a la família han assenyalat a Europa Press que desconeixen quan autoritzaran aquest trasllat les autoritats judicials .

Dispositiu

El recinte en el qual va aparèixer el cadàver es troba a uns cinc quilòmetres de la ria de Taragoña on va aparèixer el mòbil iPhone 6 de color blanc de Diana Quer el 27 d'octubre de 2016, i a tres quilòmetres d'Outeiro, on viu 'el Chicle'.

Des de la desaparició de la jove es va activar un equip d'investigació conjunt format per guàrdies civils de la Unitat Central Operativa (UCO) i de la Unitat de Policia Judicial de la Comandància de la Corunya.

Al costat d'aquests agents, han participat també activament en la cerca efectius d'Unitats territorials de Seguretat Ciutadana, USECIC, Servei Marítim, Servei Aeri i el Grup de Reserva i Seguretat (GRS). A més, es compta amb el suport dels agents de la Policia Local, membres de Protecció Civil, l'unitat de reguarda d'incendis de la Infanteria de Marina i multitud de voluntaris que es van anar sumant a la cerca.