L'onada de fred polar que està colpejant els Estats Units havia deixat fins al tancament d'aquesta edició almenys 19 morts als estats afectats, a més de milers de vols cancel·lats o ajornats. Els últims casos relacionats amb víctimes van ser un cos trobat a la vora del llac Winnebago al comtat de Fond du Lac, Wisconsin (nord-est), d'una persona que estava desapareguda des del 27 de desembre i que se suposa va morir de fred. També es va informar d'un home mort al comtat de Greenup, Kentucky (est), i hi ha informes de morts als estats de Texas i Mississipí (sud) i Michigan (nord-est).

La «bomba meteorològica», equiparable a un huracà hivernal, està colpejant amb duresa la costa est dels Estats Units i durant la jornada de dijous es van registrar inusuals nevades a Florida, inclosa la seva capital, Tallahassee, on feia tres dècades que no nevava. També hi va haver nevades rècord a Carolina del Sud i Geòrgia.

Per a ahir es van emetre alertes davant les nevades, forts vents i gelades que acompanyen aquesta ciclogènesi explosiva als estats de Virgínia, Massachusetts i Maine i es va advertir que en alguns punts del país arribarà a fer més fred que al planeta Mart. Les autoritats estan demanant precaució a la població i evitar en la mesura del possible els desplaçaments.

El Servei Meteorològic Nacional va advertir que la tempesta que assota la costa est «s'intensificarà ràpidament i produirà vents forts i nocius, que possiblement provoquin arbres caiguts, talls d'electricitat i inundacions costaneres». Igualment, va alertar de les grans onades i nevades que solen acompanyar aquest tipus de fenòmens meteorològics.

La previsió és que hi hagi fortes nevades a les costes de Geòrgia, Carolina del Sud i del Nord, fins a les platges de Maryland i Delaware durant el cap de setmana. De fet, dijous alguns aeroports com els de Savannah (Geòrgia), i Charleston (Carolina del Sud) van haver de tancar i cancel·lar la majoria dels vols.

Davant la gravetat del temporal, el Senat nord-americà va decidir suspendre una votació prevista per a dijous, davant el temor que molts dels seus membres no poguessin arribar fins a Washington a causa de la cancel·lació de vols o sortir de la capital.

A la ciutat de Nova York es van suspendre les classes, mentre a Filadèlfia s'esperaven temperatures d'uns 3 graus durant el cap de setmana, mentre que a Boston podrien caure fins als 7 graus sota zero.

L'aeroport de LaGuardia va cancel·lar el 90 per cent dels seus vols per a dijous mentre que el JFK va paralitzar els seus vols durant 24 hores. Poc després de la represa dels vols, l'aeroport també va tornar a posar en marxa la seva connexió per monorail.

Confirmació dels vols

Les principals aerolínies que operen al país, com American Airlines, Delta o United, van recomanar als que tinguessin previst volar amb elles que confirmessin abans l'estatus dels seus vols programats als aeroports de la costa est, sobretot a Nova York, Nova Jersey, Connecticut i Nova Anglaterra. «Els vols del JFK s'han reprès. Es demana als clients que comprovin amb les seves aerolínies les operacions individuals de vol abans de tornar a l'aeroport», van fer saber les autoritats de la infraestructura.