La secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Kirstjen Nielsen, va anunciar la cancel·lació del permís de residència temporal concedit a uns 200.000 salvadorencs el 2001 pels terratrèmols que van sacsejar la nació centreamericana aquell any en considerar que les condicions al seu país d'origen han millorat i els permeten tornar.

El Departament de Seguretat Nacional va difondre un comunicat en què explicava que, després d'«una acurada avaluació de la informació disponible», Nielsen «ha determinat que les condicions provocades pels terratrèmols de 2001 ja no existeixen i, per tant, l'Estatus de protecció Temporal (TPS) ha d'acabar».

El Govern nord-americà va assenyalar que les condicions de vida a El Salvador han millorat en les zones afectades pels sismes. «Molts projectes ja s'han completat. Els col·legis i hospitals danyats s'han reparat, les cases han estat reconstruïdes i s'ha donat diners per a aigua, sanejament, carreteres i altres infraestructures», va destacar.

A més, va recordar que en els últims dos anys han estat expulsats més de 39.000 salvadorencs, «el que demostra que la incapacitat temporal del Salvador per fer front a la tornada dels seus nacionals després dels terratrèmols ha quedat superada».

Seguretat Nacional va explicar que, per facilitar «una transició ordenada» i permetre al Salvador preparar aquest retorn massiu, la mesura no entrarà en vigor fins el 9 de setembre de 2019.