L'expresident de Bankia i exvicepresident de Govern Rodrigo Rato va assegurar al Congrés que diversos ministres de l'Executiu de Mariano Rajoy van anar deixant caure acusacions en contra seva en públic i en privat fins a acabar amb la seva detenció a l'abril de 2015. «I em fa molta pena, perquè vaig estar 30 anys al PP», va assenyalar. En la seva compareixença davant la comissió d'investigació de la crisi financera, i en resposta al ponent del PP, Miguel Ángel Paniagua, que li havia retret el «mal» fet al partit pels escàndols de les targetes black i Bankia, Rato va replicar fent referència a actuacions del Govern de Rajoy en la seva contra.

Segons va explicar, la principal acusació que va provocar la seva detenció el 16 d'abril de 2015, la del delicte d'aixecament de béns, sense la qual no s'hauria pogut permetre l'escorcoll del seu domicili, «va caure als 15 dies». I sobre l'acusació de delicte fiscal, va assegurar que porta tres anys esperant que es concreti, ja que manté que no n'hi ha cap.

Rato va recordar que la seva detenció, davant dels seus fills i els seus veïns, va tenir com a origen una denúncia de l'Agència Tributària, del Ministeri d'Hisenda, i va donar a entendre que a les setmanes prèvies va estar acompanyada de tot un seguit de moviments en contra per part de membres del Govern.

L'exvicepresident va responsabilitzar l'etapa del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero de relaxar les exigències a les entitats financeres i provocar la bombolla de crèdit. Rato va lamentar que, després del seu mandat, s'abandonés el consens polític per triar la Comissió Executiva del Banc d'Espanya, malgrat els acords assolits amb el PSOE anteriorment per «evitar la politització de la cúpula» de l'organisme supervisor. En aquest sentit, va destacar que, segons el Banc d'Espanya, «es va comprovar que l'explosió de crèdit es va produir després del 2004».