El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va ordenar la tornada de l'equip negociador desplaçat a Quito per a les converses de pau amb l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN), després que la guerrilla atemptés contra un important oleoducte. L'ELN, que encara comptaria amb uns 2.000 guerrillers, va destrossar amb explosius dos trams de l'oleoducte Caño Limón-Coveñas als departaments d'Arauca i Boyacá, després que dimarts a la mitjanit expirés la treva bilateral aplicada des d'octubre de 2017.

Després d'aquest atac, Santos va ordenar el retorn de l'equip de negociadors que es trobava a Quito i va suspendre de forma temporal els diàlegs entaulats amb l'ELN, que teòricament havien de reprendre's ahir a la capital equatoriana.

Durant l'alto el foc, que les parts van intentar reprendre sense èxit, el grup insurgent va prometre suspendre els segrestos, els atacs a la infraestructura econòmica, l'ús de mines terrestres i el reclutament de menors. El Govern, per la seva banda, es va comprometre a millorar la protecció als líders comunitaris i les condicions per a uns 450 rebels presos.

Santos va recordar en una al·locució pública que l'Executiu «va estar sempre disposat» a prorrogar la treva, però va lamentar que «inexplicablement» l'ELN es va negar i ara ha optat per reprendre els seus «atacs terroristes». Davant d'aquesta situació, va ordenar al cap de la delegació governamental, l'exvicepresident Gustavo Bell, que torni a Colòmbia.