Els països de la Unió Africana, l'Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA) i Cuba han expressat la seva indignació després que es conegués que el president dels Estats Units, Donald Trump, va utilitzar el terme «països de merda» per referir-se a Haití, El Salvador i els països africans durant una reunió sobre immigració celebrada a la Casa Blanca.

La Missió de la Unió Africana a Washington també va exigir una disculpa als africans i «tots els afrodescendents del món» pels comentaris de Trump.

Durant la reunió de l'Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA), el president veneçolà, Nicolás Maduro, va demanar que «l'agressió, el menyspreu i el racisme» de Trump «cohesioni i enforteixi els nostres pobles». «Només junts podem fer-nos respectar pel món sencer», va assegurar Maduro davant els representants de catorze nacions llatinoamericanes

D'altra banda, el Ministeri d'Afers exteriors de Cuba va condemnar en un comunicat les declaracions del mandatari dels EUA. Els cubans condemnen «enèrgicament les declaracions racistes, denigrants i grolleres».