Un 11% dels espanyols pensa que Catalunya es convertirà en un Estat independent en els propers anys, mentre que en aquesta autonomia els qui consideren que això succeirà són un de cada quatre, segons el Baròmetre del Reial Institut Elcano (Brie), que també mostra un augment dels espanyols favorables a un major centralisme en l'Estat.

L'enquesta, que es va realitzar entre el 22 de novembre i el 4 de desembre de 2017, estableix que la immensa majoria dels entrevistats (el 79%) consideren que Catalunya seguirà formant part d'Espanya. Encara que hi ha diferències segons la comunitat autònoma on es pregunti -a Madrid són un 88% i al País Basc són un 73%-, a la pròpia Catalunya també són majoria els qui auguren que seguirà formant part d'Espanya, un 73%.

Segons va assenyalar Carmen González Enríquez, investigadora principal de l'institut, dins d'aquest últim grup hi ha també catalans independentistes que s'han adonat que la República que havien promès alguns líders polítics és en aquest moment una «utopia», ja que el Govern i els tribunals han posat fre al procés i tampoc ha arribat el reconeixement internacional que esperaven.

Així mateix, el sondeig revela una disminució significativa del suport a que l'Estat de les autonomies es mantingui com està actualment i un increment dels que desitjarien un Estat sense comunitats autònomes, que han passat del 9% al 21%.

Concretament, els que creuen que les comunitats haurien de tenir menys autonomia o que haurien de suprimir-se per complet representen un 36%, dos punts percentuals més que els qui prefereixen mantenir la situació tal com es troba (34%). En canvi, en la mostra de 2015 els partidaris de la centralització representaven un 25% i els de l'Estat autonòmic eren el 40%.

Posició «reactiva»

Aquesta major tendència cap a la recentralització del poder polític i administratiu a Espanya és una posició clarament «reactiva» davant els esdeveniments dels últims dos anys en la crisi política a Catalunya, i està present sobretot entre les persones de major edat, les de menor nivell educatiu i les de dretes, segons va explicar la investigadora. A més, els que reclamen que les comunitats tinguin més autonomia (15%) o que puguin convertir-se en Estats independents (8%) -que sumen un 23%- es concentren principalment a Catalunya i el País Basc, on es recullen prop de la meitat de les respostes.

Entre els catalans, els més nombrosos són els que advoquen per que les comunitats puguin independitzar-se (32%), seguit dels que volen que es mantingui la situació tal com està (25%) i els que reclamen una major autonomia (15%).

Per altra banda, el Reial Institut Elcano va preguntar als enquestats pels temes que més els preocupen quan imaginen la situació a Espanya d'aquí de 20 anys. El que més els inquieta és l'atur (45%), seguit del sistema de pensions (36%) -especialment entre els de edats intermèdies, els de menor nivell educatiu i els d'esquerres-, el canvi climàtic i les seves conseqüències (20%), la ruptura de l'Estat espanyol (16%) i el terrorisme (9%).