Les dades procedents de la xarxa social per a esportistes Strava i dels patrons GPS dels entrenaments dels seus usuaris han indicat la possible ubicació de diverses bases de l'exèrcit d'Estats Units en països com Somàlia, Síria i Afganistan, com ha advertit el diari The Washington Post.

El passat mes de novembre, Strava, la companyia amb seu a San Francisco (Estats Units) que gestiona l'aplicació, va publicar un mapa global, conegut com a Global Heat Map, en el qual mostra les rutes més freqüents dels seus usuaris que fan exercici com 'running' o ciclisme i que utilitzen polseres que monitoritzen l'activitat, com Fitbit o Jawbone.

Tot i que les dades no es mostren en el mapa en temps real, la intensa activitat en zones no habitades de països amb pocs usuaris d'Orient Pròxim i Àfrica s'ha relacionat amb l'ús per part dels soldats nord-americans desplegats en bases militars.

Nathan Ruser, un estudiant australià de 20 anys, va ser el primer a advertir l'intens ús de Strava en zones despoblades de Síria i Afganistan on s'emplacen bases militars d'Estats Units, així com unes altres a Turquia i Rússia. Posteriorment, altres usuaris van advertir casos similars a l'Iraq i Somàlia, com recull The Washington Post.

Estats Units ha fomentat l'ús de les polseres Fitbit en el seu exèrcit, amb el repartiment de 2.500 d'aquests dispositius entre els seus soldats per evitar problemes d'obesitat. Aquest problema s'ha produït tot i que Strava disposa d'una manera privada que no comparteix les dades GPS de l'usuari quan s'exercita.