L'exmagistrat del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín considera una mesura d'«oportunisme polític» l'ampliació dels delictes per aplicar la presó permanent revisable, i ha acusat al Govern de «legislar en calent».

En concret, el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres introduir cinc nous supòsits per a aquesta figura penal: assassinat amb obstrucció de la recuperació del cadàver, assassinat després de segrest, violacions en sèrie, violació a un menor després de privar-li de llibertat o torturar-li i morts en incendis, estralls en infraestructures crítiques o alliberament d'energia nuclear o elements radioactius.

Martín Pallín opina que aquesta mesura és «inútil» i, en certs casos, «fins i tot pintoresca», en referència als assassinats conseqüència d'atacs nuclears o per elements radioactius.

Pel que fa a l'assassinat després d'un segrest, l'exmagistrat, que actualment exerceix com a advocat en el despatx Life Advocats, ha retret a l'Executiu que hagi fet aquesta proposta després de la localització del cadàver de Diana Quer.

I sobre l'obstrucció en la recuperació de les restes mortals, Martín Pallín creu que no hauria estat necessari incloure aquest supòsit perquè si el que es vol és localitzar el cos, podria solucionar-se introduint «atenuants» en la condemna.

A més, ha volgut deixar clar que als països en què s'aplica aquest tipus de pena s'ha comprovat que pugui tenir «efectes dissuasius» abans de la comissió del delicte. De fet, ha remarcat que «així ho indiquen sempre les enquestes».

D'altra banda, l'exmagistrat del Suprem considera que el projecte de llei aprovat aquest divendres pel Govern tampoc dóna solució a la regulació per a l'ampliació d'aquesta pena.

Segons la legislació actual, «complerta una part de la condemna que oscil·la entre 25 i 35 anys el tribunal haurà de revisar d'ofici si la presó ha de ser mantinguda cada dos anys; i ho farà també sempre que el penat ho sol·liciti, si bé després de la desestimació d'una petició podrà fixar un termini màxim d'un any dins del qual no es donarà curs a noves sol·licituds».

Per a Martín Pallín, la nova reforma proposada per l'Executiu «no compleix els requisits que marca el Conveni Europeu de Drets Humans», que en el seu article 3 prohibeix els «tractes inhumans o degradants».

El PP demana suport

El portaveu adjunt del PP al Congrés Carlos Rojas va demanar als partits de l'oposició que donin suport a l'ampliació de la presó permanent revisable aprovada ahir pel Consell de Ministres perquè, segons va subratllar, la mobilització de la societat a favor seu «no pot quedar en va».

Rojas va assenyalar que els cinc nous supòsits que l'Executiu espanyol vol incorporar com a causa de la pena de presó permanent revisable «reforcen» la protecció als ciutadans enfront d'aquelles persones que cometin delictes «gravíssims».

Per tant, va apuntar, el Govern ha fet «un pas ferm» en suport al dret social a la seguretat dels espanyols i de «suport» a les víctimes i als seus familiars, «que desgraciadament han sofert els crims més execrables i han perdut als seus éssers més volguts».