Les milícies kurdes de les Unitats de Protecció Popular (IPG) van informar de la mort la setmana passada d'un dels seus combatents, de nacionalitat espanyola i identificat pel grup com Samuel Prada León, durant l'ofensiva que l'Exèrcit turc està desenvolupant contra les guerrilles a la regió siriana d'Afrin. Segons la pàgina web de les IPG, Prada León es va unir al grup a l'estiu de 2017 amb l'àlies Baran Galicia en honor al seu lloc de naixement (Ourense, 1993) i va combatre contra l'organització gihadista Estat Islàmic a Raqqa i Deir ez Zor.

Prada León va començar a participar en els combats a Afrin cap al 20 de gener, data oficial de l'inici de la campanya turca anomenada Branca d'Olivera amb la qual Ankara busca crear una zona de seguretat a la seva frontera amb Síria eliminant de la regió tota presència de les milícies kurdes. El dia que va morir el gallec va ser, precisament, la jornada més negra per a l'operació Branca d'Olivera: Onze soldats turcs van morir i onze més van resultar ferits, en part per la caiguda d'un helicòpter, que va ser abatut.

Turquia considera les Unitats de Protecció Popular una aliada de la guerrilla kurda Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que el Govern turc categoritza com a organització terrorista. El milicià espanyol va morir precisament a Afrin el 10 de febrer, segons el web de les IPG, que no van donar més detalls.

Es considera que entre quinze i trenta voluntaris espanyols han acudit als territoris kurds del nord de Síria i l'Iraq. Almenys dos d'ells, els sobrenomenats Paco i Martos, van ser detinguts a Espanya en tornar, el 2015. Samuel Prada és el primer espanyol mort en combatre amb les forces kurdes. Es calcula que mig centenar d'«internacionalistes» han mort, la majoria combatent a l'Estat Islàmic. Michael Israel, dels EUA, i l'alemany Anton Leschek van morir al novembre de 2016.