Ifema ha assegurat que la "polèmica" suscitada per l´obra ´Presos polítics a l'Espanya contemporània´ de Santiago Sierra a la galeria Helga Alvear "perjudicava" la "visibilitat" del conjunt dels continguts reunits a ARCOmadrid 2018.

En aquest sentit, la institució firal assegura que "des del màxim respecte a la llibertat d´expressió", ha d´intentar "allunyar" del seu desenvolupament els discursos que "desvien l´atenció" del conjunt de la fira, motiu pel qual ha demanat a ARCO la retirada de l´obra. Així mateix, Ifema afirma que busca configurar una fira comercial d´abast internacional amb l´objectiu de fomentar el col·leccionisme, prioritzant la "garantia del retorn de la inversió" i l´esforç de les galeries participants.

L´obra, retirada per ARCOmadrid a petició d´Ifema, recollia els rostres pixelats del vicepresident destituït pel 155 Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per denunciar l'existència de "presos polítics" a l'Estat.

Es tracta d'un treball de l'artista Santiago Sierra que s'havia d'obrir al públic a partir d'aquest dimecres fins el 25 de febrer a l'estand de la galeria Helga de Alvear. L'obra també inclou altres casos, 24 en total, com els joves d'Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016 directius d'Egin o simpatititzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d'una breu llegenda que explica cada cas, que tot i que no en publica la identitat, són fàcilment identificables.